DUG ZA JPP Država Županiji mora isplatiti još 6,9 milijuna kuna s kamatama Foto: Ilustracija/Arhiva VV

DUG ZA JPP Država Županiji mora isplatiti još 6,9 milijuna kuna s kamatama

IHR/Varaždinske vijesti | 1.10.2020. u 09:30h | Objavljeno u Aktualno

Država, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja mora Varaždinskoj županiji isplatiti 6.946.548,47 kuna s pripadajućom zakonskom kamatom i to u roku osam dana. Nepravomoćnu presudu je Trgovački sud u Varaždinu donio 29. rujna, a prema njoj, Ministarstvo je dužno Varaždinskoj županiji nadoknaditi i troškove parnice u iznosu od 34.645,49 kuna zajedno s kamatama.

Riječ je o iznosima sufinanciranja najamnina dvorana za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP) na području županije za 27 škola. Iako je država bila dužna sufinancirati iznose najamnina temeljem sklopljenih sporazuma o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu JPP-a, ona to nije radila, zbog čega ju je Varaždinska županija tužila.

No nije to prvi puta da je država, odnosno Ministarstvo izgubilo. Država, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošle godine je pravomoćno izgubilo spor protiv Varaždinske županije za JPP i bili su prisiljeni, pod prijetnjom ovrhe, uplatiti 18,6 milijuna kuna Varaždinskoj županiji. Nakon toga je Ministarstvo zatražilo reviziju presude Visokog trgovačkog suda, no Vrhovni sud je odbio sve zahtjeve Ministarstva i Vlade te riješio da su presude oko duga za JPP konačne.