Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske o stanju u policiji, odnosu s MUP-om...

Martina Pižeta | 14.11.2016. u 13:34h | Objavljeno u Aktualno

Sindikat policije Hrvatske, osnovan prije 17 godina u prostorijama V. Policijske postaje Medveščak, prvi je sindikat osnovan u okviru MUP-a RH. Na osnivačkoj skupštini za njegovog je predsjednika izabran Dubravko Jagić koji se u razgovoru za Varaždinske vijesti osvrnuo na stanje u policiji, a prokomentirao je i odnose s Ministarstvom unutarnjim poslovima te najavljenu reorganizaciju MUP-a.

Koliki je interes policijskih službenika za uključivanje u rad sindikata? Što im nudite?

Interes policijskih službenika za uključivanje u rad sindikata ovisi o aktualnosti tema koje prevladavaju unutar sustava. U trenutku najavljenog preustroja ili izmjena zakona, interes je velik. Naravno, u trenucima zatišja interes opada i tada se svodi na redovne aktivnosti – pružanje pravne pomoći i ostalo. Osnovna prednost Sindikata policije Hrvatske je prepoznatljiv i principijelan rad, politička i interesna neovisnost te izuzetno kvalitetan sustav pravne pomoći članovima. Dugogodišnji predani rad je rezultirao sustavom radnih prava koja su uzor mnogim zemljama u okružju. Bilo bi nam drago da nam u tome često ne odmaže i naše matično ministarstvo.

Koliko ukupno imate članova, a koliko ih je od toga na području Policijske uprave varaždinske?

Ukupan broj članova u državnim tijelima je oko 13.500 od čega je na području PU varaždinske oko 350, što predstavlja više od polovice svih zaposlenih.

Kakav je danas, za razliku od primjerice desetak godina, materijalni položaj policajaca i njihov ugled u zajednici?

Plaće u policiji su loše i ni izbliza ne vrednuju taj izuzetno težak, odgovoran i prije svega opasan posao. Sramotno je da je plaća policajca 3.700 kuna! Da nije naše dugogodišnje borbe za Kolektivni ugovor, vjerujemo da bi policajci nažalost bili na rubu gladi. Situacija je i sada teška, posebno u PU dubrovačko-neretvanskoj, u kojoj većinom, zbog malog interesa domicilnog stanovništva, rade većinom policajci “sa strane”, među kojima i oni iz Varaždnske županije.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u