Dubravka Novak i Ivan Obadić: Zašto smo bili suzdržani oko donošenja proračuna Foto: Krešimir Đurić

Dubravka Novak i Ivan Obadić: Zašto smo bili suzdržani oko donošenja proračuna

Varaždinske vijesti | 1.12.2022. u 09:01h | Objavljeno u Aktualno

Medijima je danas stigla službena objava Platforme Budimo grad - Nezavisne liste Dubravke Novak, u kojoj se obrazlaže zašto su vijećnici Platforme Budimo grad Dubravka Novak i Ivan Obadić na jučerašnjoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća bili suzdržani prilikom izglasavanja proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu.

Njihov dopis prenosimo u cijelosti:

ZAŠTO SMO BILI SUZDRŽANI?
Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić, su u srijedu 30. studenog bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu. Na žalost, gradonačelnik je stavio proračun na glasanje iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a.

Naš prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postidi politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio je pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što nas se optužuje.

Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijećnicima iz SDP-a.

Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, nadi de se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca.

Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati.

Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo danas čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima.

Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost.

Stoji u dopisu kojeg potpisuju Dubravka Novak i Ivan Obadić, gradski vijednici nezavisne platforme Budimo Grad