DRŽAVNA MATURA Mogu li se smanjiti troškovi koji godišnje iznose oko 20 mil. kuna? Foto: ilustracija

DRŽAVNA MATURA Mogu li se smanjiti troškovi koji godišnje iznose oko 20 mil. kuna?

| 8.7.2017. u 12:21h | Objavljeno u Aktualno

Na državnu maturu, koja zbog "kontaminacije" ispita iz hrvatskog jezika u splitskoj školi ni ovog ljeta nije prošla bez problema, svake se godine prosječno utroši oko 20 milijuna kuna. Najviše od tog iznosa ide za ocjenjivanje ispita koje pišu srednjoškolci, gotovo osam milijuna kuna, a ostatak ide za tisak, distribuciju do škola i dr. Da tu ima prostora za uštede i prije uvođenja e-mature, zorno svjedoče teško objašnjive oscilacije troškova, osobito u vezi tiska i pakiranja ispita. Usponi i padovi tih troškova ne samo da su izazvali nezadovoljstva i žalbe, nego čak i kaznenu prijavu!

DKOM prihvatio žalbu

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) tiskanje ispita državne mature, sukladno odluci Vlade RH, već godinama povjerava isključivo Agenciji za komercijalnu djelatnost, poduzeću u državnom vlasništvu, odnosno vlasništvu Agencije za osiguravanje štednih uloga i sanaciju banaka. Sukladno tom, AKD je ove godine dao ponudu za tisak ispita u visini od 2,3 milijuna kuna, odnosno 2,85 milijuna s PDV-om.

Sukladno ponudi, AKD je sklopio posao s NCVVO-om i na to nije bilo primjedbi. Međutim, nije uvijek bilo tako. Naime, nakon što je NCVVO prošle godine obavijestio javnost o svojoj namjeri sklapanja ugovora s AKD-om o nabavi usluge tiskanja ispita u vrijednosti od gotovo 2,6 milijuna kuna, žalbu na pregovarački postupak bez prethodne objave podnijela je varaždinska tvrtka Trajectus.

U žalbi je Trajectus ustvrdio da je se krši Zakon o javnoj nabavi, i to zato jer NCVVO ne postupa jednako prema svim gospodarskim subjektima, odnosno da treba omogućiti učinkovitu javnu nabavu te ekonomično trošenje sredstava. Naime, imajući u vidu spomenutu odluku Vlade, Trajectusu nije bila sporna izravna dodjela poslova tiskanja ispita AKD-u, već što su pod trošak tiskanja vjerojatno ušli i troškovi ostalih poslova, a koji se ne bi smjeli izravno dodjeljivati. To su u varaždinskom poduzeću zaključili temeljem iskustva stečenog u javnoj nabavi vezanoj uz državnu maturu 2015., kada su troškovi tiskanja ispita bili osjetno manji, a posebno se tražilo pakiranje ispita, što lani nije bio slučaj.

Štoviše, Trajectus je u žalbi ukazao da je za uslugu pakiranja i raspakiranja, koja je uključivala kutije vrećice i sl, NCVVO 2015. odabrao AKD, koji je za to ponudio 2,65 milijuna s PDV-om, ali je takvo rješenje Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM) poništila jer je to varaždinsko poduzeće dalo 200 tisuća kuna povoljniju ponudu, a ima i odgovarajući certifikat za upravljanje sigurnošću zaštićenog tiska, što je NCVVO opovrgavao te ga zato isključio iz nabave.

ŽDO odbacio kaznenu prijavu

Sudeći prema cijeni i naročito potrebnom certifikatu, pakiranje i raspakiranja ispita državne mature očigledno je zahtjevan posao, ali ga je na kraju napravio sam NCVVO, i to uz pomoć „necertificiranih“ vanjskih radnika i studenata, koji su se žalili i policiji zbog kašnjenja honorara za posao koji su radili i 12 sati dnevno. Nakon toga, odnosno prošle i ove godine, NCVVO se vratio na staru praksu. Naime, poučen problemima oko nabave, NCVVO je nabavljao samo tisak, a nije pokretao javnu nabavu vezanu uz pakiranje ispita - za koji je ranije AKD-u plaćao gotovo tri milijuna kuna!?

Izostanak nabave višemilijunskog posla pakiranja i ostalog, a posebice veliki nerazmjer vrijednosti nabave tiska ispita, poteknuo je Trajectus na zaključak da su u cijenu tiska ispita uključene i usluge pakiranja i dr., a koje su 2015 bile predmet zasebne javne nabave. Stoga je varaždinsko poduzeće od DKOM-a tražilo poništenje javne nabave, naglašavajući da NCVVO baš ničim nije opravdao porast troškova tiskanja za gotovo 80 posto! Nasuprot tome, NCVVO se usprotivio žalbi, naglašavajući da je neosnovana i s isključivim ciljem opstrukcije javne nabave.

Za razliku od 2015., DKOM se lani priklonio stavu NCVVO-a, navodeći da Trajectus “nije dokazao pravu i poslovnu sposobnost”, odnosno postojanje pravnog interesa za dobivanje određenog ugovora o javnoj nabavi. Takvo je objašnjenje, međutim, uistinu osebujno, uzme li se u obzir ne samo da se varaždinsko poduzeće godinu dana ranije natjecalo za posao vezan uz državnu maturu, nego je i da je DKOM tu žalbu i prihvatio, što jasno svjedoči o njegovom interesu za dobivanje određenog ugovora.

Međutim, usprkos prihvaćanju žalbe, Trajectus 2015. godine nije dobio posao pakiranja ispita za što se lani više nisu ni tražile ponude, kao ni ove godine. Stoga su iz varaždinske tvrtke o svemu tome obavijestili bivše ministre obrazovanja i znanosti, ukazujući im da nije poznato na temelju čega se dodjeljuju poslovi čija vrijednost prelazi tri milijuna kuna.

Osim dopisa nadležnom ministarstvu, Trajectus je zbog nastale mu štete i netransparentnog trošenja novca za poslove državne mature podnio i kaznenu prijavu protiv čelnika NVVO-a. Međutim, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) je kaznenu prijavu - odbacilo!

Naime, ŽDO navodi se da je NCVVO, nakon DKOM-ovog poništenja odluke o odabiru ponude za pakiranje, taj posao obavio vlastitom radnom snagom i angažiranim osobljem, a koristeći vrećice koje su ostale od ranijih godina, odnosno vrećicama nabavljenim postupkom bagatelne nabave!? Na osnovu toga je ŽDO na kraju zaključio da „nisu utvrđene činjenice koje bi u svom zbiru predstavljale dostatan stupanj osnovane sumnje za učin prijavljenih kaznenih djela“!?

Cijena skočila 77 posto!

- Indikativno je da za provođenje ispita državne mature naručitelj nije ni objavio ni raspisao istovrsni postupak javne nabave, iako se radi o uslugama koje su neophodne, dok je, s druge strane, objavio prethodnu obavijest o namjeri sklapanja ugovora za tisak ispita, i to za vrijednost koja prelazi 77 posto prošlogodišnje vrijednosti istovrsne nabave, upozoravao je lani Trajectus, ukazujući da je 2015. za tiskanje ispita za oko 36 tisuća maturanata utrošeno 1,2 milijuna kuna, dok je 2016. za tisak otišlo 2,1 milijuna kuna, a maturanata je bilo 39 tisuća.