Država Županiji na uporabu dala dvorac, Kostanjevac emotivan: "Nisam mislio da ću to doživjeti" Foto: Krešimir Đurić

Država Županiji na uporabu dala dvorac, Kostanjevac emotivan: "Nisam mislio da ću to doživjeti"

IHR/Varaždinske vijesti | 10.4.2019. u 14:24h | Objavljeno u Aktualno

- Cijeli moj politički angažman i život bio je utkan u revitalizaciju Arboretuma i doista, nisam očekivao da ću to doživjeti. Ali jesam - priznao je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac danas na potpisivanju Ugovora o davanju na uporabu dvorca Opeka za potrebe provođenja projekta Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Arboretum Opeka, kojeg su potpisali ministar državne imovine Goran Marić i župan Radimir Čačić.

- Ovdje imamo nekoliko komponenti u jednom projektu: imamo Arboretum od europskog značaja, ruševine dvorca Bombelles koje su pod zaštitom, a koje su dio tog Arboretuma i predmet ugovora o uporabi na 50 godina te Srednju školu Arboretum Opeka Marčan koja je županijska škola izabrana za Centar kompetentnosti u području hortikulture, urbanih parkova, voćarstva i poljoprivrede općenito. Da bi mogli napraviti korak dalje i uzeti 70 milijuna europskog novca, od čega 30 milijuna eura ide u rekonstrukciju samog dvorca, sam dvorac mora biti u vlasništvu ili na dugotrajnoj upotrebi škole, odnosno Varaždinske županije kao osnivača. I to se ovim potpisom postiže. To su pretpostavke da bi mogli napraviti korak dalje pri čemu smo već prošli smo kriterije i dobili službene suglasnosti. Morat ćemo uložiti još 30 milijuna jer bez toga nemoguće je zaokružiti priču - rekao je župan Čačić.

_DSC3481.JPG

Da se radi na tom projektu ministar Marić je najavio još prošle godine u svibnju, kada je održao radni sastanak s varaždinskim županom, gradonačelnicima i načelnicima općina. Ministar je tada izjavio kako s aktivacijom državne imovine po gradovima i općinama državni proračun će biti bogatiji, prihodi će se povećati, a jedinice lokalne samouprave će oživjeti. Ponovio je to i danas te dodao kako su ovakvi događaji vrlo važni za revitalizaciju cijele Hrvatske.
- Imamo na tisuću nekretnina koje su propadale, a već dosad smo donijeli više od 1300 odluka u korist jedinica lokalne samouprave, čime smo aktivirali potencijal koji poboljšava zapošljavanje i investicije. Iznimno sam zadovoljan zbog današnjeg ugovora, kojim će napušten i ruševan dvorac i najstariji zaštićeni hortikulturni spomenik u Hrvatskoj postati prostor života i znanja Varaždinske županije - rekao je Marić.

Načelnik Općine podsjetio je kako je oduvijek govorio kako je Arboretum Opeka najveći dragulj koji postoji na ovom prostoru.

- Arboretum propada, u njega se nije ulagalo 40 godina, nije se posadilo ni jedno vrijedno stablo i nadam se da će Varaždinska županija zajedno s Općinom Vinica to promijeniti. Žalosno je i sramotno da imamo Arboretum, a uspjeli smo ga nebrigom uništiti - rekao je Kostanjevac te dodao kako je riječ o najvrijednijem Arboretumu u ovom dijelu Europe o kojem se uči na Oxfordu i Cambridgeu.

Na potpisivanju su bili saborski zastupnik Josip Križanić, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac te posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.