Društvo Crvenog križa Varaždinske županije spremno za izbjegličku krizu

| 2.3.2022. u 10:00h | Objavljeno u Aktualno

Društvo Crvenog križa Varaždinske županije u suradnji s Ravnateljstvom Civilne zaštite Varaždinske županije te Varaždinskom županijom aktivno provodi pripreme za prihvat izbjeglog stanovništva iz područja ratom pogođene Ukrajine.

Zadaće koje su u sklopu ovog angažmana za sada dodijeljene Društvu Crvenog križa Varaždinske županije odnose se na aktivnosti Službe traženja (zadaća Službe traženja je provođenje postupaka traženja nestalih osoba te omogućavanje uspostavljanja što bržeg kontakta među razdvojenim članovima obitelji), PSPa - psihosocijalne potpore i pomoći (pružanje informacija) te osiguravanja humanitarne pomoći (hrane, higijenskih i ostalih nužnih potrepština).

U otvorenom prihvatnom centru za prijem izbjeglica u Varaždinskim Toplicama Društvo Crvenog križa Varaždinske županije je u suradnji sa GDCK Varaždin pripremilo teren za pružanje psihosocijalne podrške, humanitarne pomoći te usluga Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa u 24 h angažmanu u koji će biti uključena sva Društva Crvenog križa na području varaždinske županije.

Društvo Crvenog križa Varaždinske županije poziva osobe iz Ukrajine koje su ušle u Hrvatsku i smjestile se u privatnom aranžmanu na području Varaždinske županije, da se jave Gradskim Društvima Crvenog križa na području Varaždinske županije, GDCK Varaždin (tel:042/214-496, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ), GDCK Ivanec (tel: 042/781-534, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ) , GDCK Ludbreg (tel: 042/819-522, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ) i GDCK Novi Marof (tel: 042/611-401, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) ovisno o području na koje su pristigli ili Društvu Crvenog križa Varaždinske županije (tel: 042/320-411, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ) kako bi ih se evidentiralo za potrebe Službe traženja te im se osigurala potrebna pomoć.

Svim Društvima Crvenoga križa mogu se javiti i sve one osobe koje su iz organiziranog smještaja otišle u privatni smještaj u različite dijelove Hrvatske. Svi oni u Crvenome križu mogu dobiti humanitarnu pomoć (hranu, higijenu i ostale nužne potrepštine), psihosocijalnu podršku, kao i usluge Službe traženja.

Društvo Crvenog križa Varaždinske županije trenutno raspolaže sa dovoljno volontera ali svi oni koji žele pomoći mogu se javiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te ćemo ih angažirati prema potrebi.

Trenutno postoji potreba za prevoditeljima s ukrajinskog jezika i svi oni koji u tom dijelu mogu pomoći, molimo da se jave na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Građani koji nude privatni smještaj izbjeglicama prijavljuju ga u Ravnateljstvo civilne zaštite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  odnosno na 112. 

Na nacionalnoj razini Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu uslijed ukrajinske krize. Svi oni koji žele pomoći, mogu to učiniti uplatom na žiro račun:
IBAN: HR0923600001503056530
Poziv na broj odobrenja : 705
Banka: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Trg bana J. Jelačića 10
Primatelj: Hrvatski Crveni križ, Ulica Crvenog križa 14-16, Zagreb
Za uplate iz inozemstva BIC (SWIFT) kod: ZABAHR2XXXX
Donirati se može i putem aplikacija za mobilno bankarstvo koristeći 2D barkod.

Sva prikupljena sredstva bit će namijenjena za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu o kojemu skrbe članice Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na području Ukrajine i drugih država koje su prihvatile izbjeglice i svakodnevno im pružaju potrebnu pomoć, uključujući i Hrvatsku.

1646142556977.jpg

IMG_1712.jpg

IMG_1723.jpg

1646142385875.jpg

1646142385898.jpg

IMG_1730.jpg

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci