DRUGA BEZ GRIJANJA Roditelji ljuti, ravnatelj upozorava: "Neki po kiši dolaze bez jakni u školu" Foto: Krešimir Đurić

DRUGA BEZ GRIJANJA Roditelji ljuti, ravnatelj upozorava: "Neki po kiši dolaze bez jakni u školu"

IHR/Varaždinske vijesti | 16.10.2020. u 19:33h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Svi učenici II. OŠ Varaždin s početkom ovog tjedna konačno su krenuli na nastavu u školu. Zbog radova na energetskoj obnovi zgrade u rujnu su na nastavu dolazili samo učenici nižih i petih razreda, dok su ostali imali nastavu online. No nakon što su se učionice popunile učenicima pojavio se novi problem: u školi nema grijanja!

”Viša sila”

- Na II. OŠ Varaždin, nakon izrade projektne dokumentacije i provedenog postupka javne nabave za izvođenje radova na energetskoj obnovi zgrade škole utvrđeno je da je tijekom prošle sezone grijanja puknuo jedan kotao centralnog grijanja te da je puknut i toplovod prema novom dijelu škole. Utvrđeno je da se isto ne može sanirati te da se treba nabaviti novi kotao i izvesti novi toplovod. Zbog navedenog, trebalo je izmijeniti projektu dokumentaciju tako da se ugradi još jedan novi kotao, da se prilagode sve strojarske i elektro instalacije te da se sve to skupa ugovori kao i da se iznađu potrebna financijska sredstva – objavljeno je na stranicama II. OŠ Varaždin.

Ističu kako bi grijanje bilo upitno i u slučaju da se ne radi energetska obnova škole.

- Dogovoreni su svi minimalni rokovi da se provede cjelokupni potreban postupak. Postignut je dogovor da će se svi radovi izvesti do kraja listopada. Cjelokupna situacija nije se dogodila niti krivnjom naručitelja niti pak bilo kakvom krivnjom izvođača nego je isti rezultat „više sile”, a to se moglo dogoditi u bilo kojem trenutku pa bi škola bila bez grijanja. Izvođači su izašli u susret te hitno prišli rješavanju problema uz minimalne rokove – objavljeno je na internet stranicama te škole.

No kako je ovaj tjedan obilježila kiša i niže temperature, posebno u jutarnjim satima, mnogi su roditelji učenika II. OŠ zabrinuti i boje se da im se djeca ne prehlade, što im sada najmanje treba zbog aktualne situacije s koronavirusom.

DSC_5075.jpg

- Do prošlog tjedna je sve bilo OK, međutim kako su krenule kiše i zahladilo normalno je da razmišljaš kako je toj djeci sjediti u hladnim učionicama. Poručeno nam je da djecu toplije obučemo i stavljamo im tople džempere, jakne, tople čarape, ne znam što sve ne, no nije to sve. Svaki dan prije početka nastave moraju ispred škole čekati dok netko ne dođe po njih. Primjerice, razred od moje kćeri je na početku tjedna čekao vani nastavnicu pola sata na kiši, koja na kraju nije došla nego je došla zamjena. Zašto im ne omoguće da ulaze u školu, razred po razred, i sami odlaze u učionice kada svi ionako znaju u koji razred trebaju ići? Umjesto toga oni stoje ispred škole, grupirani po razredima i čekaju na zimi i kiši dok se ne dođe po njih – rekla nam je Maria Lukić, majka dvoje učenika iz te škole.

S obzirom na to da se znalo i prije nego je zahladilo za kvar na kotlu i toplovodu da grijanja neće biti do studenog, pita se zašto škola nije osigurala alternativne načine grijanja na vrijeme.

- Primjerice, u razredu od mog sina je grijalica, ali u razredu od moje kćeri ne. Svakodnevno ispitujem djecu je li im hladno i razmišljam kako ih obući. Osobno nisam za online nastavu i smatram da je bolje da su djeca u školi, ali što da učinimo, da još i dekice šaljemo s njima?! – požalila nam se majka dvoje učenika iz II. OŠ Varaždin još početkom tjedna.

Neodgovorni roditelji?

Ravnatelj te škole Ernest Habek tvrdi kako je škola, kao prijelazno rješenje, u sve učionice stavila grijalice, a da su za svaki razred nabavljene po dvije grijalice potvrdili su nam danas i u Gradu Varaždinu.

- Zamolili smo roditelje da djecu ipak toplije obuku, no nažalost, dosta roditelja i dalje šalje djecu u školu u laganoj, ljetnoj odjeći. Primjerice, jučer kada je bilo hladno i padala je kiša, neka su djeca na nastavu došla bez jakne i u platnenim tenisicama – upozorio je ravnatelj Habek.

Što se tiče čekanja učenika prije nastave ispred školske zgrade, ravnatelj II. OŠ Varaždin kako je učenicima omogućen ulaz u školu prema epidemiološkim uputama s učiteljema na dva ulaza.

- Nažalost, svakodnevno dio učenika dolazi u školu bez izmjerene temperature, pa se i tada gubi vrijeme jer im djelatnici škole trebaju izmjeriti temperaturu. Isto tako, dio učenika ne zna gdje im je maska, pa se i zbog toga čeka dok ne nađu masku u torbi. Neki učenici zaborave masku, a detaljno su dobili upute o svim mjerama prilikom ulaska u škole koje i nas djelatnike obvezuju. Škola je s ciljem smanjenja gužve pri ulasku krenula s nastavom u dvije smjene – poručio je ravnatelj Habek.