Dretar na prosvjedu za bolju obranu od tuče; "Bude li leda, bit će i vatre! Odšteta je samo pomoć za sirotinju"

VV | 2.7.2023. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u Varaždinu održan mirni prosvjed kojim se željelo ukazati na pitanje učinkovitog sustava obrane od tuče, a predvodio ga je Davor Dretar Drele, zastupnik Domovinskog pokreta. Dretar je najavio da će lokacija mirnog prosvjeda biti iznenađenje, a sve se na kraju dogodilo u središtu Varaždina. Upravo je područje Varaždina i okolnih mjesta (Petrijanec, Sračinec) nedavno pogodila katastrofalna tuča koja je najviše štete nanijela poljoprivrednicima.

- Ovi grincajgi, koje smo danas podijelili po Varaždinu, mogli bi biti i posljednji iz ovoga kraja, do neke iduće berbe. Zahtijevamo od premijera Andreja Plenkovića da se Zakon o obrani od tuče provodi točno onakav kakav jest. Također pripremamo i neke dorade Zakona u kojima ćemo tražiti povećanje mreže prizemnih generatora i osnivanje lake poljoprivredne avijacije koja će metodom zasijavanja oblaka djelovati iz zraka, a generatori sa zemlje.

Ono što nude premijer Plenković i ministrica poljoprivrede nisu rješenja jer obeštećenja su pomoć za sirotinju, i to iz džepova poreznih obveznika. Osiguravajuće kuće također nisu rješenja jer odštete nisu adekvatne, premije su skupe i ljudi tu gube novac.

Jedino rješenje je da se provodi Zakon onako kako je napisan i više neće biti problema. Nažalost, vidimo rupe u sustavu i operativno se to ne provodi kako treba. Bojimo se da će za koji dan ili tjedan ponovno doći do katastrofalnih tuča i šteta i možemo samo poručiti; "Ako  bude leda, bit će i vatre!" - rekao je Dretar komentirajući da niti vladajuće stranke u županijama sjeverozapadne Hrvatske nisu dovoljno učinile za obranu od tuče.

Za razliku od poljoprivrednika i njihovih udruga, koje se nisu javno pridružile ovom prosvjedu, Dretaru se pridružio predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske Josip Salatko ukazavši na neke od nedostataka postojećeg sustava obrane od tuče te je kritizirao DHMZ. 

- Obrana od tuče trebala bi zakonski početi od 1. svibnja, a ne od 15. lipnja, i ona traje do 30. rujna. Rakete su samovoljno ukinuli, one postoje ali će se morati uništiti jer im je istekao rok. Što se tiče generatora, počeli smo raditi tek jučer. Ministrica poljoprivrede i DHMZ kažu da se obranom počelo od 15. lipnja, ali to nije točno jer su meni tek 27-og dovezli prvu otopinu i generator. Pošto su protugradnu obranu raketama ukinuli te polovicu generatorskih postaja, žele pokazati da je to neučinkovito i da to treba ukinuti. Jučer smo palili generatore u 16.30 i gorili tri sata, došli su oblaci, bilo je dosta grdo i uspjeli smo, nigdje nije bilo tuče, osim nešto sitno, za razliku od ovih tuča koje su pogodile varaždinski kraj - iznio je Salatko.

Na pitanje o korištenju raketa i protugradne obrane u drugim zemljama EU-a Salatko navodi da je ravnateljica DHMZ-a netočno iznijela kako u okolnim zemljama nigdje nema obrane od tuče.

- To nije istina, sve zemlje imaju obranu od tuče, pa čak i Slovnija, koja to krije, imaju pilota kojeg poznajem i koji zasijava oblake avionom. Također nije istinda da je Europska unija protiv obrane od tuče, jer su izdvojili ogromna sredstva i Mađari su ojačali svoju obranu raketama, generatorima i avionima, a mi radimo onako kako smo radili i '71. - iznosi Salatko.

Označeno u