Nakon Zagorskog purana i Dravska guska na putu prema svjetskoj slavi!

| 26.12.2016. u 16:37h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na OPG-u Dragutina Medenjaka u Rijeci Voćanskoj osim kokoši hrvatica i zagorskih purana uzgajaju se i dravske guske. Od Medenjaka, koji je inače i zastupnik Udruge zagorskih purana, doznajemo kako je upravo za njih prije dvije godine pokrenut projekt o zaštiti porijekla. Inače, ova je pasmina gusaka nekada najviše bila rasprostranjena uz tok rijeke Drave, a radi se o staroj hrvatskoj izvornoj pasmini gusaka. Po svom izgledu vrlo je slična divljoj guski, od koje je nastala, ali je nestajanjem močvarnih područja te njihovim pretvaranjem u plodne oranice životni prostor dravske guske sveden na seoska dvorišta.

Sadašnjoj malobrojnosti dravske guske pridonijela su i mnogobrojna križanja sa stranim pasminama kao što je križanje s kineskom, toluškom i ostalim industrijskim hibridima te je iz toga razloga započeo program obnove i očuvanja ove pasmine. Na području Varaždinske županije postoji osam uzgajivača dravskih guski te su svi oni udruženi i u Udrugu uzgajivača zagorskog purana, a zajedno se zalažu za očuvanje autohtonosti ne samo zagorskih purana već i dravske guske.

- Uz suradnju Županije, Agronomskog fakulteta, Hrvatske poljoprivredne agencije te pojedinih općina kao što je Petrijanec koji konstantno izlazi ususret, radimo na zaštiti autohtonih pasmina, a posebno zaštiti dravske guske - objašnjava Dragutin Medenjak, zastupnik Udruge.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti