Drava kod Varaždina narasla za 70 centimetra od jučer u podne do ponoći, a od petka za 1,7 metra! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Drava kod Varaždina narasla za 70 centimetra od jučer u podne do ponoći, a od petka za 1,7 metra!

| 6.8.2023. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Vodostaj Drave kod Varaždina u petak prijepodne iznosio je oko 200 centimetara, a do ponoći narastao je do 264 centimetara, pokazuju podaci Hrvatskih voda.  

Do subote ujutro vodostaj Drave kod Varaždina je porastao za još pola metra, tako da je u 9 sati iznosio 315 centimetara. Dakle, za oko 24 sata više od metra.

No, svega pola sata kasnije pao je 298 centimetara. To je vjerojatno bio jedan od razloga (pre)optimističnim subotnjim izjavama o tome kako je prošao glavni val iz Slovenije i da je opasnost od poplava nema.

Knjiga1.jpg

                                                                       Vodostaj od četvrtka u ponoći do danas u 10h

Međutim, upravo je u subotu uslijedio  drugi, još veći vodeni val nego u petak. Naime, već jučer u podne vodostaj Drava kod Varaždina iznosio je 321 cm, nakon čega raste iz sata u sat te u ponoć dolazi do 364 cm, a sat kasnije čak 367 cm. To, kao i neadekvatno postavljena zaštita, razlog su što su poplavljeni bazeni na Dravi.  

Srećom, od tada počinje vodostaj Drave kod Varaždina opadati iz sata u sat pa je danas u 10 sati iznosio 353 cm, a isto toliko i sat kasnije.  

U poslijepodnevnim satima vodostaj bi i dalje trebao stagnirati ili barem ostati na ovaj razini,budući daje, prema podacima slovenski h službi, vodostaj Drave kod Zavrča stabilan i od jučer u podne kreće se oko 560 centimatara.

Osim toga,  očekuje se prestanak kiše kako kod nas, tako i Sloveniji ili barem njezinom većem dijelu, što znači da bi ova noć trebala biti mirnija nego protekla. Barem u zapadnom dijelu Varaždinske županije, dok će se u istočnom dijelu i Podravini suočiti s vodenom masom koja im dolazi.