Dr. Ivana Grčić s Geotehničkog fakulteta: "Kvaliteta zraka je vrlo dobra, ali..." Foto: Krešimir Đurić

Dr. Ivana Grčić s Geotehničkog fakulteta: "Kvaliteta zraka je vrlo dobra, ali..."

Ivica Kruhoberec | 19.2.2024. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

- Kvaliteta zraka na sjeveru Hrvatske općenito je vrlo dobra u odnosu na druge gradove u svijetu. Vrlo dobra je i kvaliteta zraka u EU, izuzev pojedinih metropola u kojima dnevna kretanja stanovništva doprinose nešto lošijoj kvaliteti zraka i učestalijoj pojavi fotokemijskog smoga, veli izv. prof. dr. Ivana Grčić, nositeljica više kolegija s područja zaštite okoliša na Geotehničkom fakultetu te prodekanica za znanost.

Ovu nagrađivanu znanstvenicu pitali smo kakva je kvaliteta zraka u Varaždinu, Zagrebu i sjeveru Hrvatske, budući da se početkom veljače izvještavalo kako je indeks kvalitete zraka povremeno bio veći od 100.

- U Hrvatskoj i Europi vrijednosti indeks kvalitete zraka (AQI - eng. air quality index) kreću se uglavnom između 50 i 100 veći dio godine. Taj se indeks izračunava se u odnosu na izmjerene vrijednosti onečišćujućih tvari, kao što su čestice PM 2.5 i PM 10, zatim NOx, ozona i dr. Veća vrijednost indeksa znači i ozbiljnije moguće zdravstvene posljedice. Primjerice, AQI 50 znači relativno čist zrak i malu vjerojatnost štetnosti po zdravlje. Vrijednosti AQI > 100 izražavaju kvalitetu zraka opasnu prije svega za skupine stanovništva izrazito osjetljive na onečišćenje, dok vrijednost AQI > 300 bodova znači visoko zagađenje, izuzetno opasno za zdravlje svih građana, objašnjava Grčić. Tipične onečišćujuće tvari u zraku, kako dodaje, su plinovite (plinovi i pare) i krute (tj. čestice), koje su upravo bile i razlog višeg indeksa kvalitete zraka od uobičajenog...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...