Dr. Irena Stipešević Rakamarić o mentalnom zdravlju djece i mladih

| 23.4.2018. u 16:51h | Objavljeno u Aktualno

Unazad desetak godina sve se više suočavamo s problemima u zaštiti mentalnog zdravlja mladih. Ovisnosti, nasilje, depresija, suicidi i sl. sve su češće pojave koje se, iz generacije u generaciju, javljaju sve ranije, upozorava Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva i zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, naglašavajući da je djelovanje u području promicanja zdravlja i zdravih stilova života te očuvanja mentalnog zdravlja obveza je društva prema djeci i mladima.

- Mentalno zdravlje bitna je sastavnica ukupnog zdravlja i preduvjet kvalitetnog života, kako djece, tako i odraslih. Nije ono samo odsustvo mentalne bolesti, već je stanje dobrog bivanja u kojem pojedinac ostvaruje svoje sposobnosti, uspješno se nosi s uobičajenim stresovima života, radi produktivno i pridonosi svojoj zajednici - upozorava Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva i zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, koja se u svom radu susreće i s problematikom mentalnog zdravlja, osobito djeca i mladih, koji znaju pribjeći i potpuno neprimjerenim “rješenjima” za teškoće s kojima se suočavaju, među kojima se svakako izdvaja suicid.

- Unazad desetak godina sve se više suočavamo s problemima u zaštiti mentalnog zdravlja mladih. Ovisnosti, nasilje, depresija, suicidi i sl. sve su češće pojave koje se, iz generacije u generaciju, javljaju sve ranije. Djelovanje u području promicanja zdravlja i zdravih stilova života te očuvanja mentalnog zdravlja obveza je društva prema djeci i mladima. Žalostan događaj, koji se dogodio prošli tjedan i koji predstavlja nemjerljiv gubitak prvenstveno za ožalošćenu obitelj i bliske prijatelje, vršnjake i okolinu, ali i društvo u cjelini, nameće potrebu revidiranja mogućnosti koje postoje u zajednici da se takvi neželjeni, tragični ishodi u što većoj mjeri spriječe - naglašava Stipešević Rakamarić.

Događaji, kao što je suicid djeteta i mlade osobe, kako dodaje, kompleksan je čin s kojim se suočavaju i druge sredine i zemlje te, unatoč svim naporima, nije moguće spriječiti svaki takav ishod.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci