Dožupanima povećani koeficijenti za obračun plaća: "Ispravljam nepravdu“ Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Dožupanima povećani koeficijenti za obračun plaća: "Ispravljam nepravdu“

IHR/Varaždinske vijesti | 18.2.2020. u 13:13h | Objavljeno u Aktualno

Većinom glasova na današnjoj sjednici Županijske skupštine prihvaćena je Odluka o plaćama i naknadama za rad župana i zamjenika župana kojom su povećani koeficijenti za obračun plaća zamjenicima župana s 4,93 na 5.44. Protiv ove odluke su bili vijećnici HNS-a, dok su SDP-ovi vijećnici i nezavisni vijećnici bili suzdržani.

Stupanjem na snagu Zakona o sustavu državne uprave te posebnih zakona kojima se uređuje djelokrug poslova koji su obavljali dosadašnji uredi državne uprave, županijama je povjereno obavljanje velikog dijela novih poslova. Povjeravanjem navedenih poslova povećao se i opseg poslova postojećih i novih upravnih odjela, kao i stupanj odgovornosti za zakonito i pravilno obavljanje poslova državne uprave. Budući da su poslovi koordinacije i usmjeravanja upravnih odjela u obavljanju povjerenih poslova kao i poslova iz djelokruga Županije povjereni zamjenicima župana, nužno je razmjerno tim odgovornostima izvršiti i usklađenje koeficijenata za obračun plaće zamjenika župana.

Župan Radimir Čačić rekao je kako su dožupani imali 85 posto plaće župana do trenutka kada im bivši župan Predrag Štromar nije „skinuo“ plaću i to pred izbore.

- Izbori su bili blizu, pa je za javnost bilo dobro smanjiti plaću. I nitko na to nije imao primjedbe. Sad vi imate nešto za reći, a osam godina niste imali što reći. Želim ispraviti nepravdu prema mojim suradnicima – rekao je Čačić i dodao kako je prethodni župan nekoliko mjeseci prije izbora smanjio plaće ne samo svojim zamjenicima nego i službenicima te namještenicima, dok svoju plaću, maksimalnu koju zakon dopušta, nije smanjio.

- Za razliku od njega, ja ne primam plaću, a broj službenika je u mojem mandatu značajno smanjen te su im povećane plaće. Plaće zamjenika nisu povećane, pa sada provodimo usklađenje – objasio je Čačić.