Doznajte hoće li novi lijekovi za rak biti dostupni pacijentima varaždinske bolnice

I. Dreven, D. Pajtak | 23.4.2018. u 18:24h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji, kao i u ostatku Hrvatske, novotvorine (tumori) drugi su vodeći uzrok smrti, odmah iza bolesti cirkulacijskog sustava. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (Hrvatski zdravstveno-statistički ljetopis za 2016. godinu), novotvorine su uzrok smrti 566 osoba iz Varaždinske županije, što je oko 26 posto ukupnog broja umrlih osoba.

Dostupnost kvalitetnih lijekova i terapija u liječenju onkoloških pacijenata stoga ima sve veću ulogu pa je i veliki odjek u javnosti nedavno izazvala najnovija Osnovna lista lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Pozitivno je što je na listu uvršteno 16 novih lijekova, među njima i nekoliko inovativnih lijekova za liječenje zloćudnih bolesti, no - oni nisu dostupni u većini županija.

Naime, uz većinu njih stoji napomena da se primjenjuju samo u visoko specijaliziranim zdravstvenim ustanovama (klinikama). Onkološkim pacijentima iz Varaždinske županije tako, primjerice, u Općoj bolnici Varaždin nije dostupan inovativni lijek pembrolizumab, koji se koristi u liječenju metastatskog karcinoma pluća, što je važan podatak s obzirom da su traheja, bronh i pluća, uz prostatu, najčešća sijela raka kod muškaraca. Znači li to da će onkološki pacijenti iz naše županije na liječenje morati odlaziti u Zagreb?

- Uvažavajući pristup kojim se u središte stavljaju potrebe onkološkog pacijenta, u OB Varaždin smatramo da u obzir treba uzeti i već stečena iskustva te stručni napredak u zdravstvenim ustanovama koje nisu klinike, a u ovom trenutku su spremne primjenjivati inovativne lijekove novije generacije u terapiji svojih pacijenata koji su vezani uz njih samom činjenicom da svoje liječenje ostvaruju prema mjestu stanovanja, odnosno u što bližoj zdravstvenoj ustanovi te tako, ako im njihova bolest omogućava, istovremeno ostvaruju aktivan život, uključeni u svakodnevnicu - rekao nam je ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić...

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci