DOZNAJEMO U Davor još 2.300 tona bala iz Brezja Foto: VV arhiva

DOZNAJEMO U Davor još 2.300 tona bala iz Brezja

| 12.12.2017. u 11:55h | Objavljeno u Aktualno

Tek jedna ponuda, i to zajednice ponuditelja Komunalca Davor i Aquatehnike, pristigla je na otvoreni postupak javne nabave za zbrinjavanje 2.300 tona baliranog otpada iz Brezja, koji je bio otvoren još u listopadu, nakon noćnih utovara 280 tona bala.

S obzirom na to, kao i cijenu od 1,2 milijuna kuna (s PDV-om), njihova je ponuda prihvaćena kao ekonomski najpovoljnija.

Procijenjena vrijednost nabave naručitelja Varkoma bila je nešto veća, odnosno 977.500 kuna (bez PDV-a), a predmet nabave bio je usluga zbrinjavanja neopasnog otpada od mehaničke obrade otpada, koji nije specificiran na drugi način, KBO 19 12 99, postupkom D1 – odlaganje otpada na tlo. Osim usluge zbrinjavanja, od ponuditelja se tražilo da preuzme i utovari otpad na lokaciji Brezje, preveze ga do mjesta zbrinjavanja te ga izvaže i istovari. Početak izvršenja usluge je odmah po zaključenju ugovora, a završetak najkasnije četiri mjeseca od zaključenja ugovora.

Balirani otpad, koji nije pod koncesijom zajednicei ponuditelja u sastavu tvrtki CE-ZA-R, Eko-flor plus i Komunalac Davor, tako će se po svemu sudeći nastaviti odlagati na odlagalištu otpada Baćanska na području općine Davor. Dio baliranog otpada ondje je odložen i tijekom ljeta i jeseni ove godine.

- Osnovnu karakterizaciju otpada provela je ovlaštena pravna osoba Bioinstitut iz Čakovca, kojom je utvrđeno da dio baliranog otpada zadovoljava uvjete za odlaganje na odlagalištu neopasnog otpada. Do 11. kolovoza Varkom je preko tvrtke za prijevoz otpada Aquatehnika na odlagalištu neopasnog otpada Baćanska zbrinuo 279,52 tone otpada KBO 19 12 99 uz propisanu dokumentaciju: prateće listove za otpad s lokacije Brezje - odgovorili su nam sredinom kolovoza iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

No, na sjednici Gradskog vijeća održanoj u rujnu zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatana Avar je naveo da je do tada riješeno 689 tona baliranog otpada.

- Prvi je dio gotov, odvoz je trajao točno 29 dana, a sada je u tijeku raspisvanje javnog natječaja za oko 2.300 tona koje bi se odvezle u roku od 30 do 60 dana - rekao je Avar u rujnu, dok je gradonačelnik Ivan Čehok prošli tjedan najavio da će se o svim preostalim balama - s obzirom na sve što se događa oko Piškornice - vjerojatno razgovarati na proljeće.

Označeno u