DOZNAJEMO Računi Čistoće će rasti - cijene iz 2018. ne pokrivaju troškove

| 11.10.2021. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

- Čistoća posluje s gubitkom, kao što je i prošle godine, no siguran sam da će ove godine gubitak biti puno veći nego lani, upozorava prof. dr. Vjeran Strahonja, predsjednik NO varaždinske Čistoće, komunalnog poduzeća koje zbrinjava otpad s područja dva grada i više općina u županiji.

Uz gubitak, sve veći je problem i nelikvidnost poduzeća.

- Djelatnost zbrinjavanja otpada je u debelom minusu, i to ne od jučer. O cijeni zbrinjavanja otpada će sljedeća tri mjeseca biti puno riječi. Cijena će rasti jer cjenici iz 2018. godine ne omogućavaju pokriće troškova. U troškovima Čistoće oko trećina je cijena rada. Plaće su nešto rasle, morat će još kako bi Čistoća zadržala radnike, ukazuje Strahonja, napominjući da vozač kamiona, ako odluči isti posao raditi u susjednim slovenskim gradovima, može računati s barem dvostruko većom plaćom.

Budući da su i svi ostali troškovi rasli, vjeruje da će nova uprava pripremiti i objaviti analize u što skorije vrijeme.

- Uglavnom, trebalo je zbog rasta troškova reagirati prije barem godinu dana, ali stvarna situacija je dijelom bila prikrivena jer se trošio depozit od 13 milijuna kuna još od vremena izdvajanja djelatnosti iz Varkoma i podjele imovine. Depozit se istopio, a ostale su i prikrivene obaveze. Bivši je direktor, primjerice, plastiku, umjesto da ju zbrinjava, gomilao u krugu Čistoće. Tih oko tisuću tona žurno treba zbrinuti da Čistoća ne bi izgubila dozvolu za osnovnu djelatnost, što je opet oko milijun kuna troškova pa će taj trošak osvanuti i u poslovnim knjigama, upozorava Strahonja. Ima i neracionalnosti u poslovanju.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u