DOZNAJEMO Kako se u "vlastitom aranžmanu" rješava stambeno pitanje u vrijeme oskudice majstora i rasta cijena

| 9.8.2021. u 18:11h | Objavljeno u Aktualno
Bilo bi nerealno za očekivati da si mladi ljudi mogu riješiti stambeno pitanje bez kredita, a plaća diktira kreditnu sposobnost pa se često dogodi da je nemoguće dobiti željenu svotu te se sve više mladih odlučuje na odlazak na rad u inozemstvo, ukazuje Petra Korpar, predsjednica Društva arhitekata Varaždina, dodajući da država poticajima daje svojevrsno ohrabrenje da se krene u investiranje u vlastitu budućnost

Oni koji nisu sreće da svoje stambeno pitanje mogu riješiti s onime što su naslijedili ili sličan način dobili, a ne žele (više) živjeti kao podstanari, već u vlastitom stambenom prostoru, odlučuju se između kupnje stana ili kuće te izgradnje ili dogradnje obiteljske kuće. Dok se kupnja stana ili kuće uglavnom svodi na odabir budućeg stambenog prostora i načina zatvaranja financijske konstrukcije, dogradnja a posebno gradnja je puno složenija pa i zahtjevnija.

U složenost gradnje uvjerio se na vlastitom primjeru mladi bračni par Maja i Ranko, koji su se na izgradnju kuće odlučili prvenstveno zbog mogućnosti uređenja dvorišta i kutka zelenila na kojem se Maja već sada vidi kako vrtlari. U rješavanje ovog važnog pitanja upustili su se 2019. godine, a s kojim su se problemima u proteklom razdoblju susreli i kako radovi napreduju vidjeli smo na gradilištu na kojem je niknula njihova prizemnica.

Nakon što je odluka pala da će svoje stambeno pitanje riješiti gradnjom kuće, a ne kupnjom stana, cijena zemljišta bila je glavni razlog za to što su selo nadomak grada odabrali kao lokaciju, budući da je teško naći veće gradilište u gradu, i to još po pristupačnoj cijeni. Sada je to daleko iza njih, jer kuća je već pod krovom i slijede završni radovi.

- U fazi smo postavljanja keramike i sređivanja podova, nakon čega slijedi namještanje i fasada. Nadamo se useljenju do Božića – kaže Maja, koja u šali komentira kako su dovoljno daleko od punice da ona ne može doći u papučama, ali opet dovoljno blizu kako bi se dojurilo u potrebi.

Naravno, kao i mnogi drugi, i oni su ugovorili stambeni kredit za mlade (APN), a kako im je za to bilo potrebno vlastito gradilište s pravomoćnom građevinskom dozvolom i još jedna nekretnina za zajedničku hipoteku, morali su prije kreditnog zaduživanja kupiti gradilište, platili projekt, ishodili građevinsku dozvolu pa i prije započeti radove.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u