DOZNAJEMO Hoće li gradovi i općine opraštati dugove blokiranih građana koji su dužni za komunalije

| 7.5.2018. u 15:54h | Objavljeno u Aktualno

Ako se usvoji prijedlog Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, hoće li država oštetiti ne samo svoj, nego i proračune gradova i općina, i to suprotno odredbama Ustava? Naime, kako bi se riješio problem blokiranih građana, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nedavno je predstavio Vladine prijedloge zakona kojim bi se otpisao dug građana do 10.000 kuna prema državi, jedinicama lokalne i područne samouprave (JLS) te tvrtkama i ustanovama u njihovom vlasništvu, kao što su, primjerice, HEP, različita plinarska društva, vodovodi, HRT...

Ovi bi vjerovnici tako morali otpisati dug do 10.000 kn po dužniku (glavnica, trošak i naknada), za koji se na dan 31. prosinca 2017. godine provodila ovrha na novčanim sredstvima po računu.

Prijedlog zakona je do kraja svibnja u postupku javnog savjetovanja, no već je izazvao kritike kako čelnika udruge Blokiranih, tako i čelnika jedinica lokalne samouprave, koji tvrde da je takav zakon protuustavan jer bi njime državna vlast zadirala u djelokrug JLS-a te im uskraćivala prihode.

- Ukupan iznos potraživanja Grada Ivanca od građana po osnovi ovrha iznosi milijun kuna, od čega je blizu 895.000 kuna glavnice, a ostalo su kamate. Najveći broj ovrha, u iznosu od 213.650 kuna, odnosi se na dugovanja građana za komunalnu naknadu. Po visini iznosa slijede ovrhe za neplaćenu naknadu za uređenje voda (oko 150.000 kuna), no ova naknada nije prihod Grada Ivanca već je, slijedom zakonskih propisa, Grad prikuplja i prosljeđuje Hrvatskim vodama, međutim, ima i obvezu provođenja ovrha nad neplatišama.

Dio ovrha odnosi se i na refundaciju troškova koje Grad od pojedinih građana potražuje za počinjenu štetu na javnoj imovini (oko 53.500 kuna), dok se oko 125.000 kuna ovrha odnosi na potraživanja za porez na tvrtku od obrtnika, koji se u gradskom registru vode kao fizičke osobe. Grad je za neplaćene naknade ovršio i građane koji ne podmiruju obveze za tzv. male komunalne akcije (sufinanciranje modernizacije cesta), zatim građane koji nisu podmirili komunalni doprinos za svoje građevine, stanare gradskih stanova za nepodmirenu najamninu, kao i za neplaćen porez na kuće za odmor, otkup stanova, nelegalnu izgradnju i drugo - rekao nam je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u