Dotok Drave iz Slovenije i dalje visok, u Lovrečan Otoku voda oko kuća Foto: Ilustracija/Čitateljica

Dotok Drave iz Slovenije i dalje visok, u Lovrečan Otoku voda oko kuća

IHR/Varaždinske vijesti | 5.8.2023. u 18:03h | Objavljeno u Aktualno

- Sve angažirane operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite su i danas, 5. kolovoza na terenu, gdje poduzimaju mjere obrane od poplave te pomno prate situaciju. U pripravnosti su i dodatne snage koje će biti aktivirane u slučaju potrebe - objavljeno je na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Kako se navodi, prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, obilna dosadašnja oborina, te prognoza novih oborina tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana na području Slovenije i Hrvatske uzrokuje daljnji značajan porast vodostaja rijeke Save i pritoka na gornjem dijelu sliva u RH, a maksimalni dotok iz Slovenije se očekuje tijekom večernjih sati.

- Dotok rijeka Drave i Mure iz Slovenije je iznimno visok, no izrazito ovisi o radu uzvodnih hidroelektrana. Njihovi maksimalni protoci bi se mogli ostvariti tijekom današnjeg dana ili sljedeće noći. S ozirom da je iz susjedne Slovenije Savom dolazio i dolazi izrazito izdašan protok, od jučer je aktivan preljev Jankomir koji uz jučer otvorenu ustave Prevlaka rasterećuje Savu. Današnja prognoza obilnih oborina na području Jadrana, Gorskog kotara, Like, središnje i sjeverozapadne Hrvatske može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava. Poseban naglasak na bujične poplave se daje na područja uz granicu sa Slovenijom - objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite te ističu kako u suradnji s čelnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, stožerima civilne zaštite, žurnim službama i operativnim snagama poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se zaštitili građani i imovina te pravovremeno reagiralo u slučaju izlijevanja rijeka ili poplava na područjima s visokim rizikom.

Prema pregledu kojeg su objavili s 4. na 5. kolovoza po županijama, cestički kraj i dalje je u pripravnosti.

- Na nebranjenom području u mjestu Veliki Lovrečan došlo je do izlijevanja Drave iz korita te je voda oko ugroženih kuća u zaseocima Lovrečan Otok i Brezje Otok visine 20 centimetara. U suradnji s Hrvatskim vodama za ugrožene objekte se pripremaju vreće s pijeskom i dostavljaju na ugrožene lokacije - objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Pozivaju građane na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere..

A koje su to količine i kolika snaga pogledajte na fotografiji koju nam je danas popodne poslala čitateljica s HE Varaždin kod Strmca.

Video sadržaj