Dosta je kamiona na D2: načelnici Cestice i Sračinca skupili više od 500 potpisa za izmjenu Pravilnika Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Dosta je kamiona na D2: načelnici Cestice i Sračinca skupili više od 500 potpisa za izmjenu Pravilnika

VV | 6.5.2019. u 18:44h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

HNS-ovi načelnici Mirko Korotaj iz Cestice i Božidar Novoselec iz Sračinca u samo nekoliko sati prikupili su više od 500 potpisa potpore mještana svojih općina kako bi se izmijenio Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, koji je 26. veljače potpisao ministar prometa Oleg Butković.
Prikupljanje potpisa potpore samo je nastavak aktivnosti i zaključaka sastanka kojeg je još u ožujku sazvao načelnik Korotaj kako bi svi zajedno s načelnicima uz državnu cestu D2 te kolegama iz Slovenije, koji također imaju problema zbog povećanog prometa teretnih vozila, pronašli rješenje za ovu situaciju.
Već tada je upućen apel prema ministru Butkoviću da se izmijeni Pravilnik u dijelu kojim je obuhvaćen granični prijelaz Mursko Središće, a zbog čega se dobar dio teretnog vozila prebacio na granični prijelaz Dubrava Križovljanska i dalje cestom D2 kroz općine Cestica, Petrijanec i Sračinec do Varaždina.

promet_d2_4.jpg


– U vrlo kratkom vremenu dobili smo veliki broj potpisa potpore za izmjenu Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona (NN 20/2019) koji se odnosi na granični prijelaz Mursko Središće, te da se za vozila u tranzitu, na relaciji Varaždin – Dubrava Križovljanska, postaviti znakove zabrane prometovanja vozilima čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona – kazao je Korotaj te dodao da će se potpisi potpore za ovakvo trenutno rješavanje problema uputiti resornom ministru Olegu Butkoviću koji ima sve ovlasti i mogućnosti izmjene spomenutog Pravilnika.
O svemu će biti obaviješteni i HNS-ovi saborski zastupnici Božica Makar i Milorad Batinić kako bi na skorom zajedničkom sastanku mogli argumentirano zastupati interese i traženja mještana koji žive uz državnu cestu D2.
Ovu inicijativu i rješenje problema u interesu mještana kojima pojačani promete teretnih vozila spomenutom državnom cestom stvara velike probleme, posebice kada je u pitanju sigurnost, od samog početka podržava potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.
– Rješenje postoji i načelnici koji su pokrenuli inicijativu, Mirko Korotaj i Božidar Novoselec, to su argumentirano i dokazali. Apsolutno podržavam i prikupljanje potpisa potpore jer oni su dodatni argument da i izvršna vlast u tim općinama i mještani žele isto. Na ministru je da razmotri njihove argumente i zahtjeve i da svojim odlukama bude dio rješenja tog problema – poručio je Štromar.