Donacijom Rotaryja u varaždinsku bolnicu stigle kirurške maske koje je teško nabaviti na tržištu

Napisao/la: MGA/VV -

Nakon donacije namjenjene nabavci uređaja za praćenje i održavanje vitalnih funkcija, u Opću bolnici Varaždin stigla je još jedna vrijeda donacija. Ovaj put riječ je maskama koje su certificirane za medicinsku upotrebu, odnosno o kirurškim maskama tipa FFP2 i FFP3 renomiranog proizvođača 3M. I ovog puta donacija je u varaždinsku bolnicu stigla iz rotarijanskih krugova, točnije Rotary District 1913.

– Riječ je o akciji cijelog Districta 1913 gdje su rotarijanci odlučili djelovati na području cijele Hrvatske nabavljajući prijekopotrebnu opremu onima koji se za nas, protiv ove COVID-19 infekcije, bore na prvoj liniji obrane. Tako smo jedan dio sredstava namijenili kupnji ovakvih vrsta maski, koje su trenutno i najpotrebnije zdravstvenom osoblju, a ujedno pružaju i najbolju zaštitu protiv koronavirusa. Iako je teško doći do njih, logistički smo se dobro organizirali i pokušali doći do onog što je najbolje za naše zdravstvene djelatnike. Sredstva su prikupljena osobnim donacijama Rotary klubova. Kada se gleda s nacionalne razine, tada valja spomenuti kako ovdje govorimo o 1600 rotarijanaca i 60-tak klubova – istaknula je asistentica Guvernera Rotary District 1913 za sjeverozapadnu Hrvatsku Nataša Cikač dodavši da su ponosni na donaciju upravo u Varaždinu gdje djeluju tri Rotary kluba : RC Varaždin, RC Varaždin 1181, RC Varaždin Jug te mladi uzrasti Rotaract Varaždin i Interact Varaždin 1181, koji su podržali akciju Distrikta Hrvatska 1913.

A koliko su ove maske i više nego dobrodošle u varaždinsku bolnicu govori i činjenica da je ova donacija došla u vrijeme kada na tržištu vlada nestašica takvih maski.

– Mi smo kroz rad s COVID-19 pozitivnim pacijentima naučili da je najbitnija zaštita, koja uključuje i nošenje maski. Maske koje smo dobili ovom donacijom su tzv. maske FFP2 i FFP3 kojih danas na tržištu praktički i nema za nabaviti, a one su nezamjenjiv i nezaobilazan dio opreme prilikom provođenja određenih dijagnostičko-terapijskih postupaka gdje može doći do stvaranja aerosola, odnosno mikrokapljica kojima se zaraza prenosi s jedne na drugu osobu. To su primjerice intubacija teško bolesnog pacijenta, gastroskopija, određeni zahvati s područja orotinolaringologije, kao i samo uzimanje brisa, dakle svi oni koji bi mogli izazvati kašljanje, kihanje, te shodno time i stvaranje tog aerosola te povećanje mogućnosti zaraze. Stoga se zdravstvenim djelatnicima koji su u doticaju s pacijentima za koje se sumnja ili je potvrđen SARS-CoV-2 savjetuje korištenje kirurške maske ili maske veće razine filtriranja (FFP2), a kod zahvata gdje se stvara aerosol FFP3 maske. Na taj način štitimo naše medicinsko i zdravstveno osoblje, te mogućnost širenja zaraze COVID-19 virusom, posebice u zdravstvenim ustanovama, smanjujemo na najmanju moguću mjeru – naglasio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić prilikom primopredaje ove vrijedne donacije.

Asistentica Guvernera Districta Nataša Cikač istaknula je kako je donacija maski tek uvertira u realizaciju velikog distriktnog humanitarnog projekta vrijednog tri milijuna kuna. Zahvaljujući tom projektu hrvatski Rotary donirat će 28 termografskih kamera bolnicama diljem Hrvatske.

– Kamere će biti postavljene na najkritičnije ulaze u bolnicama i imaju za cilj detektirati osobe s povišenom tjelesnom temperaturom kao potencijalne nositelje zaraznih bolesti. Za varaždinsku bolnicu, u tom projektu, namijenjene su dvije takve kamere – zaključila je Cikač.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.