Dominko ima nove razloge za smjenu Bosilja, Čačić poručio: "Ako je bilo nepravilnosti, bit će smijenjen" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Dominko ima nove razloge za smjenu Bosilja, Čačić poručio: "Ako je bilo nepravilnosti, bit će smijenjen"

IHR/Varaždinske vijesti | 2.10.2019. u 10:57h | Objavljeno u Aktualno

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj i danas je bio jedna od tema na kojoj se raspravljalo u sklopu aktualnog sata Županijske skupštine.

Nezavisni vijećnik Marijan Dominko najprije je ustvrdio kako je dobio vrlo iscrpan odgovor vezan uz njegovo pitanje oko Bosilja s prošle Županijske skupštine, ali je ustvrdio da se u cijelu priču umiješala politika.

- Ovdje se štiti čovijek koji je iz redova HDZ-a, tu su i neka prijateljstva, čak s nekima iz ove dvorane. I sam imam poruke koje sam dobivao "Zašto dirati Marineka, on je dobar“. I slično. Vi itekako imate mehanizme za nadzor preko Upravnog vijeća, jer vi postavljate i smijenjujete Upravno vijeće i ravnatelje. Dakle postoji mehanizam – ustvrdio je.

Osvrnuo se na članak iz Varaždinskih vijesti od 16. srpnja gdje je ravnatelj Bosilj izjavio da je inspekcija, prilikom nadzora, ukazala da se evidencije vode i nisu netočne, nego nisu u skladu s Pravilnikom.

- Igra riječima. Znači bile bi točne da su u skladu s Pravilnikom. Tražio sam odgovor, no pokazalo sekako on ne razlikuje prekovremeni rad od preraspodjele radnog vremena. Obmanjuje javnost. Jasno se vidi kršanje propisa i manipulacija prekovremenih sati – tvrdi Dominko koji navodi da postoje i drugi razlozi za njegovu smjenu.

- Odredbom Zakona o zdravstvenoj zaštititi jednom tromjesečno ravnatelj je dužan podnijeti  pisani izvještaj o radu Zavoda, a on to nije podnosio. Postavio sam upit Upravnom vijeću, zatražio izvješća, no dobio sam odgovor da mu je pravnica dala krive savjete, pa mi ta izvješća ne može dati.  Prestanimo to raditi. Kako to pročelnice da vi niste vidjeli zašto ne podnosi ta izvješća? – zanimalo je Dominka, koji je upozorio i na druge postupke ravnatelja Bosilja.

- Kupio je informatičku opremu za milijun i pol kuna, koja sad prašinu skuplja, još prije godinu dana te rekao kako je prioritet informatizacija. Pozivam DORH da ispita javne nabave, kupovine tableta i računala i je li uopće provedena javna nabava ili je u pitanju muljaža - rekao je Dominko.

Župan Radimi Čačić je odgovorio kako je sasvim sigurno da razvoj obuhvaća i informatizaciju.

- Ako netko ulaže u infrmatičku opremu dio je to razvoja, ali treba vidjeti je li to napravljeno korektno – složio se s Dominkom Čačić, no Dominko je i dalje ustrajao na ostavkama.

- Ako Upravno vijeće ne može smijeniti ravnatelja, onda smijenite Upravno vijeće! Ravnatelj je skopio ugovor s bioinstitutom, kojim je oštetio ustavnovu umjesto da je slušao ljude u Zavodu. Narušeni su odnosi u Zavodu. Župane, podržavate li takav nekorektan, protuzakonit  način rada i jeste li zadovoljni s radom ravnatelja? – pitao je Dominko i ustvrdio kako osobno ne mrzi ravnatelja Bosilja, te čak do prošlotjedne sjednice Županijske skupštine nije znao kako izgleda, ali traži odgovore. 

- Ako su napravljene bilo kakve radnje potrebne za razriješenjem, bit će razriješen – zaključio je na kraju župan Čačić.