"Domaće snage" u OB Varaždin predstavile prvi priručnik o intenzivnoj zdravstvenoj njezi Foto: OB Varaždin

"Domaće snage" u OB Varaždin predstavile prvi priručnik o intenzivnoj zdravstvenoj njezi

Varaždinske vijesti | 17.1.2018. u 17:46h | Objavljeno u Aktualno

U Općoj bolnici Varaždin u utorak, 16. siječnja, predstavljena je knjiga "Intenzivna zdravstvena njega" varaždinskih autorica Maje Cepanec, bacc. med. techn, zaposlene na Odjelu za intenzivno liječenje Opće bolnice Varaždin, i Biljane Hmelik, bacc. med. techn., stručne učiteljice zdravstvene njege u Srednjoj školi u Maruševcu.

Na devedesetak stranica autorice su temeljem svoje dosadašnje stručne prakse i rada u sustavu obrazovanja obradile sve relevantne teme vezane uz intenzivnu njegu. Priručnik "Intenzivna zdravstvena njega" namijenjen je obrazovanju učenika srednje medicinske škole, petogodišnjem obrazovanju smjera medicinska sestra/tehničar opće njege.

- Po novom je uveden predmet Intenzivna zdravstvena njega. Mi smo predavale, a literature nije bilo i zbog toga smo samostalno krenule u ovaj pothvat. Prvo smo pripremile nastavne tekstove po kojima smo predavale i na kraju školske godine to je bila skripta koju smo obradile i napravile priručnik koji je pogodan i za učenike i za edukaciju osoblja koje radi u intenzivi, ali i na odjelima - rekla je Cepanec te nastavila da je priručnik novost na tržištu jer je intenzivna njega bila dosta zapostavljena i na studiju sestrinstva i u srednjoj školi.

Hmelik je naglasila da su bile potrebne tri godine da pripreme priručnik.

- Bilo nam je relativno teško jer nismo imali literaturu i udžbenike kojima bismo se vodile, na koji način obuhvatiti sve cjeline. Prednost je bila u tome što je Maja radila u jedinici intenzivnog liječenja i zna strukturu rada pa smo se držale toga - kazala je Hmelik te dodala da je stigla povratna informacija iz Hrvatske komore medicinskih sestara da se predlaže korištenja udžbenika u bolnicama, a cilj je da se koristi i na sveučilištu s obzirom da iz tog područja nema domaće literature.

Priručnik "Intenzivna zdravstvena njega" nastao je u suradnji i s Općom bolnicom Varaždin, a jedan od recenzenata je ravnatelj Nenad Kudelić, dr. med. Na predstavljanju su okupljene pozdravili zamjenik ravnatelja Damir Poljak, dipl. med. techn., i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag. med. techn. Trud koji su autorice uložile u prvi ovakav priručnik pohvalile su i recenzentica Nevenka Ivek, dipl. med. techn., i ravnateljica Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu dr. sc. Đurđica Garvanović Porobija. Nakladnik knjige "Intenzivna zdravstvena njega", tiskane u 500 primjeraka, je varaždinska tvrtka DMK Vall042.

opca-bolnica-varazdin-predstavljanje-knjige-intenzivna-zdravstvena-njega_1.JPG

opca-bolnica-varazdin-predstavljanje-knjige-intenzivna-zdravstvena-njega_2.JPG

opca-bolnica-varazdin-predstavljanje-knjige-intenzivna-zdravstvena-njega_4.JPG

opca-bolnica-varazdin-predstavljanje-knjige-intenzivna-zdravstvena-njega_5.JPG

opca-bolnica-varazdin-predstavljanje-knjige-intenzivna-zdravstvena-njega_7.JPG

opca-bolnica-varazdin-predstavljanje-knjige-intenzivna-zdravstvena-njega_8.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci