Brža naplata boravišne naknade u turizmu kroz sustav eVisitor

| 25.11.2015. u 17:02h | Objavljeno u Aktualno

U turizmu od nedavno vrijedi novi Pravilnik o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici, kojim se uvodi novi sustav za prijavu i odjavu turista u Republici Hrvatskoj – eVisitor.

Sustav eVisitor služit će prijavljivanju i odjavljivanju turista i prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja te njihovim smještajnim objektima, a iznimno je važan za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe kao i za obradu i analizu podataka za statističke izvještaje u realnom vremenu. Sustav će biti dostupan besplatno svim korisnicima putem interneta kao web aplikacija bez potrebe za instaliranjem na računalo.

Pristup tom sustavu imat će više od 60 tisuća registriranih pružatelja usluga smještaja, 300- tinjak turističkih zajednica te tijela državne uprave vezano za obavljanje poslova iz njihove nadležnosti (Turistička inspekcija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Porezna uprava, Carinska uprava, Državni zavod za statistiku i dr.).

- Kvalitetno praćenje turističkog prometa, kao i mogućnost detaljne analize njegove strukture, danas je postala nužnost jer samo tako možemo još učinkovitije definirati naše taktike i strategije promocije hrvatskog turizma. Siguran sam kako ćemo kroz ovaj sustav dobiti značajne informacije o profilu naših turista i turističkim trendovima, odnosno kako ćemo u skladu s njima svim našim potencijalnim gostima Hrvatsku još više približiti kao poželjnu turističku destinaciju - izjavio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Krajem 2013. godine Glavni ured Hrvatske turističke zajednice pokrenuo je postupak za izradu informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista. Nakon izrade dokumentacije i provedene nabave, u listopadu 2014. godine pristupilo se izradi samog informacijskog sustava.

Pilot faza projekta započela je u travnju 2015. godine, u koju je bilo uključeno sedam turističkih zajednica: Crikvenica, Dubrovnik, Grad Zagreb, Mali Lošinj, Osijek, Rovinj i Split. Osim turističkih zajednica u pilot projekt su bili uključeni i obveznici s područja djelovanja odabranih turističkih zajednica čija je uloga bila prijava i odjava turista u novom sustavu.

Tijekom rujna i listopada ove godine provedena je edukacija djelatnika sustava turističkih zajednica diljem Hrvatske i to kroz 9 radionica kako bi se stvorili preduvjeti da se započne s unosom u eVisitor obveznika prijave i odjave te obveznika plaćanja boravišne pristojbe. Do kraja godine uslijediti će daljnja edukacija obveznika, a u edukaciju će se aktivno uključiti sustav turističkih zajednica u suradnji s Glavnim uredom Hrvatske turističke zajednice kao i strukovna udruženja.

- Usluga eVisitor bit će centralno mjesto na kojem će pružatelji usluga na vrlo jednostavan način, bez dodatnih troškova moći izvršiti sve svoje obveze prema nadležnim tijelima, a cjelokupni administrativni i financijski kapacitet moći će se usmjeriti na aktivnosti kreiranja marketinških politika na razini svojeg objekta i destinacije. U budućim je razdobljima u okviru ovog sustava planiran i razvoj dodatnih, tzv. „business inteligence“ modula koji će omogućiti još kvalitetnije upravljanje destinacijama te turističkom ponudom, ali i integriranim marketinškim aktivnostima svih korisnika sustava - ističe ministar turizma Darko Lorencin.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci