Doktorica Marić (SDP) ravnatelju HZZO-a: Umjesto da se uhvatite posla, ponašate se kao autokrat!

vv | 1.8.2023. u 18:20h | Objavljeno u Aktualno

- Umjesto da poboljšate zdravstveni sustav i olakšate rad zdravstvenim djelatnicima, Vi se služite političkim pritiskom, direktnim pokušajem ušutkivanja i zastrašivanjem onih koji se usude progovoriti o problemima s kojima se susreću u svom radu - navodi Andreja Marić

Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med., saborska zastupnica SDP-a, uputila je otvoreno pismo ravnatelju HZZO-a Lucijanu Vukeliću u kojem ga upozorava na probleme i proziva zbog lošeg stanja u zdravstvu. Navodi, između ostalog, da je primarna zdravstvena zaštita kadrovski devastirana, a bolesnici nemaju zadovoljavajući pristup zdravstvenoj zaštiti. Istaknula je i kako je HZZO monopolist koji se "očito bavi kažnjavanjem liječnika i oduzimanjem im od plaće".

Otvoreno pismo ravnatelju Vukeliću u nastavku prenosimo u cijelosti:

"S nevjericom sam pročitala vijest da ste kao ravnatelj HZZO-a prijavili kolegu iz obiteljske medicine Hrvatskoj liječničkoj komori, tražeći pokretanje disciplinskog postupka, zbog iznošenja njegovih vrijednosnih stavova na društvenim mrežama, a vezano uz opis svega što prolaze obiteljski liječnici u svakodnevnom radu, uključujući i administrativne probleme.

Osim toga, nevjerojatna je i činjenica da je istog dana kolega primio i prekršajnu prijavu zbog gostovanja u TV emisiji prije 6 mjeseci, iz pera Državnog inspektorata, u čijem sastavu kao pročelnica Državnog inspektorata Ureda Rijeka djeluje upravo Vaša supruga, Marija Vukelić.

Doktore Vukeliću, umjesto da se uhvatite posla kako bi se zdravstveni sustav poboljšao na korist našim bolesnicima i olakšao rad zdravstvenim djelatnicima, Vi se služite političkim pritiskom, direktnim pokušajem ušutkivanja i zastrašivanjem onih koji se usude progovoriti o problemima s kojima se susreću u svom radu.

HZZO, kojem ste na čelu, monopolist je koji određuje stupanj administrativnog opterećenja djelatnika u zdravstvu i pacijenata, cijene usluga, ugovaranje tzv. „limita“ zdravstvenim ustanovama, bavi se očito kažnjavanjem liječnika i oduzimanjem im od plaće.

Vama bi zadatak trebao biti pravovremeno pružanje zdravstvenih usluga, administrativno rasterećenje liječnika, prvenstveno obiteljskih, osiguravanje dostatnih financijskih sredstava te unaprjeđivanje zdravstvene zaštite, a Vaš rad podložan propitkivanju pa i kritici ako se ne rješavaju problemi na koje Vas se sustavno upozorava- u prvom redu dobronamjerno, zbog naših bolesnika i djelatnika.

Upozoravali smo Vas, i stručne udruge i mi iz oporbe, a govorila sam i sama u više navrata u Saboru što i kako biste trebali promijeniti, no ne slušate. Angažirala sam se prema Ministarstvu zdravstva, na zamolbu liječnika kontrolora iz HZZO-a, da se i njima poboljša status i povise koeficijenti. Dakle, moja briga za bolji sustav zdravstva je u svim segmentima neupitna.

Evo samo nekoliko primjera grešaka koje radite:

HZZO se oglušio ili je kasnio u primjeni nekoliko Odluka koje je donijela Vlada Republike Hrvatske, a odnose se na plaćanje djelatnika.

Nedavno smo svjedočili dvotjednim brojnim teškoćama sa spajanjem na sustav CEZIH, zbog čega su trpjeli mnogi bolesnici, ne mogavši doći do svojih lijekova i uputnica, a zdravstveni djelatnici, prvenstveno obiteljski liječnici, bili su dodatno opterećeni. Prozvao Vas je i ministar Beroš, jer niste na vrijeme osigurali funkcioniranje sustava.

Bez da ste konzultirali sva stručna društva, Povjerenstvo HZZO-a prije 2 godine reduciralo je broj trakica za mjerenje glikemije kod oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 koji nisu na inzulinskoj terapiji. Uzalud peticije bolesnika, apeli nas iz struke; niste reagirali.

Najnoviji „biser“ je odluka Povjerenstva da se lijek za liječenje hipoglikemije u spreju Baqsimi naplaćuje djeci od 15 godina naviše i odraslima, visokih 43.44 Eura. Čista diskriminacija! Nadam se i apeliram da Povjerenstvo revidira tu odluku i omogući svoj djeci besplatan lijek, a odraslima ga učini financijski znatno dostupnijim, u skladu s nedavnim prijedlozima struke, udruga pacijenata, a i sama sam se obratila Ministarstvu zdravstva s navedenim mogućim rješenjima.

Primarna zdravstvena zaštita kadrovski je devastirana, mnogi kolege iz obiteljske medicine „pokrivaju“ po 2 ili 3 ordinacije, bolesnici nemaju zadovoljavajući pristup zdravstvenoj zaštiti, liječnici odlaze iz sustava.

I umjesto da budete partner svima nama, Vi se ponašate kao autokrat i besmislenim prijavama maltretirate ionako preopterećene zdravstvene djelatnike, a time i naše bolesnike."