Dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač upozorava: "I dalje otežan prelazak granice sa Slovenijom" Foto: Grad Lepoglava

Dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač upozorava: "I dalje otežan prelazak granice sa Slovenijom"

VV | 24.5.2020. u 12:35h | Objavljeno u Aktualno

U jeku relaksiranja mjera vezanih uz trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, među gradovima i općinama u pograničnom području sa susjednom Republikom Slovenijom razvila se inicijativa za otvaranjem granice i omogućavanja prelaska iste za građane s obiju strana. I dok s jedne strane gotovo svaki službeni nastup odgovornih osoba u medijima govori o dinamičnom i olakšanom ulasku slovenskih državljana u Hrvatsku, nitko ne govori o problemima ulaska hrvatskih građana u Sloveniju.
Zbog svega toga, inicijativa koja je formu dobila kroz zagovarački proces Udruge gradova u Republici Hrvatsku službeno je dostavljena u nadležna ministarstva, a istu su podržali brojni gradovi i općine u pograničnom području s Republikom Slovenijom. Sad se očekuje završni potez hrvatske i slovenske diplomacije.

- Svjesni smo činjenice da je nacionalni Stožer civilne zaštite donio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske što je svakako korak bliže ka rješavanju problema s kojima se susreću građani, ali u praksi to još nije zaživjelo u opsegu u kojem je najavljeno. I dok se ministri sastaju kako bi dogovorili taj olakšani prelazak granice i tvrde da samo treba parafirati međusobni sporazum, to se još uvijek nije dogodilo i problemi postoje i dalje – govori zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač.

Naime, nakon informacija s posljednjih koordinacija lokalnih stožera civilne zaštite, kao i provjere točnosti informacije kod nekih od gradova i općina u pograničnom području, očito je da zbog nepostojanja službenog protokola koji bi trebao biti definiran tim Sporazumom između Hrvatske i Slovenije, nemamo ujednačeno postupanje uz granicu i da propuštanje građana preko granice de facto ovisi o dobroj volji graničnog policajca susjedne države. Inače, isti takav Sporazum Hrvatska je još 31. ožujka potpisala s Mađarskom gdje stanovništvo u pograničnom području nesmetano prelazi granicu, pa je pitanje zašto to nije regulirano i sa Slovenijom s kojom imamo dinamičniju granicu.

Podsjećamo, inicijativa se fokusirala na probleme ulaska hrvatskih građana u Sloveniju zbog podizanja mirovina, odlaska liječniku ili po lijekove za kronične bolesnike kao i u posjetu rodbini ili na zemljište u posjedu. Također, u zadnje je vrijeme bio i otežan prelazak studentima koji bi trebali na polaganje ispita ili na prijemne ispite. Problema je dosta, ali o njima se toliko ne govori u javnosti jer je važnije spašavati turističku sezonu zbog čega svakodnevni životni problemi građana ne dolaze u prvi plan.

I dok se spomenuta inicijativa pripremala za slanje u nadležna ministarstva, otvorio se novi problem – velike gužve na granici kao i još uvijek neotvaranje manjih graničnih prijelaza.

- Uvjereni smo kako će naša inicijativa uskoro rezultirati time da se građanima omogući ulazak u Sloveniju, ali ne mislimo stati samo na tome jer naši sugrađani koji rade u Sloveniji moraju obilaziti pola županije da dođu do graničnih prijelaza koji su u funkciji pritom gubeći puno vremena na vožnju da bi tada još čekali na granici što im produžuje radni dan i povećava troškove putovanja. Zatvoreni granični prijelaz Cvetlin zorno pokazuje svu problematiku prelaska granice – kaže Kovač i dodaje kako bi se otvaranjem manjih graničnih prijelaza, pogotovo u situaciji gotovo identične epidemiološke situacije između dviju zemalja rasteretilo veće granične prijelaze i olakšala komunikaciju primarno građanima u pograničnom području.

Iz nacionalnog Stožera civilne zaštite tvrde kako građani mogu prelaziti granicu sa Slovenijom bez problema, a ukoliko ih slovenska strana ne propušta, da to dojave lokalnim stožerima civilne zaštite. Isto tako, na direktan upit oko otvaranja manjih graničnih prijelaza kakav je primjerice spomenuti GP Cvetlin, odgovoreno je kako to još nije u planu i da on ostaje zatvoren do daljnjeg.

Označeno u