Dogovorena isplata Covid-dodatka umirovljenicima s mirovinama do 4.000 kuna Foto: VV arhiva / ilustracija

Dogovorena isplata Covid-dodatka umirovljenicima s mirovinama do 4.000 kuna

Varaždinske vijesti | 13.4.2021. u 13:23h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iz Vlade RH su najavili da će u srijedu donijeti odluku kojom će se umirovljenicima isplatiti jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom Covida-19. Ova odluka obuhvatit će više od 800.000 umirovljenika, a ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković je na jučerašnjem sastanku s predstavnicima udruženja umirovljenika najavio da se isplata jednokratnog novčanog primanja očekuje krajem travnja ili početkom svibnja. Podsjetio je da umirovljenika trenutno u Hrvatskoj ima milijun i 240 tisuća, a zaposlenih je milijun i 550 tisuća, priopćili su iz Vlade.

Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Onim korisnicima mirovine kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do 1.500 kuna isplatit će se jednokratno novčano primanje u iznosu od 1.200 kuna. Onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja između 1.500 i 2.000 kuna isplatit će se jednokratno novčano primanje od 900 kuna. Za korisnike kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja od 2.000 do 3.000 kuna, iznos jednokratnog novčanog primanja iznosit će 600 kuna, a onima s mirovinom od 3.000 do 4.000 kuna isplatit će se 400 kuna.

Predsjednik Vlade je kazao da je najveći razred umirovljenika onaj s mirovinama između 2.000 i 3.000 kuna, dok je onih s najmanjom mirovinom, koji će dobiti iznos od 1.200 kuna, oko 120 tisuća. Istaknuo je da će se sredstva za dodatak naći bez rebalansa proračuna, i to preraspodjelama unutar Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i iz iznosa koji imaju na raspolaganju zbog niže indeksacije.

Naglasio je da to jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović dodatno je pojasnio jednokratno novčano primanje za korisnike tzv. razmjerne mirovine, kazavši da je riječ o onim umirovljenicima koji su ostvarivali mirovinska prava i u drugim zemljama.

- Tu gledamo kumulativ i za njih će dodatak biti isplaćen u srpnju zbog prikupljanja podataka i dodatne dokumentacije. Oni će nešto kasnije biti u obradi i isplati - rekao je ministar.

Dodao je da se početak isplate za one koji nisu korisnici razmjerne mirovine očekuje 30. travnja.