Dogovor gradova i općina o ciljanoj konkretnoj pomoći nastradalima u potresu

VV | 5.1.2021. u 13:45h | Objavljeno u Aktualno

Na inicijativu Grada Varaždina, danas su se u varaždinskoj gradskoj vijećnici sastali predstavnici gradova Varaždin i Lepoglava te općina Cestica, Gornji Kneginec, Jalžabet, Petrijanec, Sračinec i Visoko. Cilj sastanka je bio dogovor o zajedničkom i usuglašenom modelu pomoći nastradalima u potresu.

Nakon razmjene iskustva o tome kako su gradovi i općine već sakupili i dostavili pomoć te sudjelovali u saniranju šteta, postignut je dogovor o zajedničkom, ciljanom pomaganju manjim mjestima u okolici Petrinje i Siska. Sudionici sastanka složili su se da će svoje aktivnosti koordinirati s novoosnovanim nacionalnim stožerom kojim rukovodi ministar Tomo Medved te da će prioritet biti konkretna sanacija oštećenih kuća. 

Kako je dogovoreno, pomoć okupljenih gradova i općina bit će centralizirana i usklađena s realnim, konkretnim potrebama na terenu. Akcijski plan bit će dodatno razrađen, neće se nepotrebno odugovlačiti postupak kroz fondove nego će biti utvrđene konkretne obitelji u manjim mjestima kojima će ciljano, zajedničkom akcijom biti sanirane kuće. Izvjesno je da će se ovom dogovoru priključiti još nekoliko općina, odnosno gradova.