Atrij Županijske palače "pod krov": spreman projekt staklene kupole "težak" 6,3 milijuna kuna Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Atrij Županijske palače "pod krov": spreman projekt staklene kupole "težak" 6,3 milijuna kuna

IHR/Varaždinske vijesti | 19.7.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Nad atrij Županijske palače u Varaždinu planira se postaviti staklena kupola. Da je projekt spreman i čeka najavio je nedavno župan Radimir Čačić, kada je govorio o povratu sredstava za JPP.

- Vrhovni sud odbio je sve zahtjeve Ministarstva znanosti i obrazovanja i Vlade te riješio da su presude oko duga za JPP konačne što otvara prostor za nove projekte. Nakon primitka tog novca raspisujemo natječaj za kupolu nad atrijem - najavio je Čačić, a u Varaždinskoj županiji su potvrdili da je za projekt dobivena građevinska dozvola.

- Postavljanjem kupole prostor atrija Županijske palače postat će multifunkcionalni javni prostor u svim godišnjim dobima: ljeti će u njemu biti ugodno, a zimi će biti zaštićen od snijega i drugih padalina - navode u Varaždinskoj županiji.
Procijenjena vrijednost postavljanja kupole nad atrijem Županijske palače je 6,3 milijuna kuna s PDV-om, od čega se 4,7 milijuna kuna odnosi na same građevinsko-obrtničke radove, a ostalo na postavljanje hidroinstalacija, elektroinstalacija i strojarskih instalacija.

- Sama konstrukcija krova je čelična prostorna rešetka koju nosi obodna greda naslonjena na stupove konstrukcije. Završni pokrov je od staklenih elemenata na potrebnoj potkonstrukciji. Pokrov atrija će biti izveden od kaljenog i dvoslojnog sigurnosnog stakla - pojasnili su u Županiji detalje same konstrukcije koja će se postaviti nad atrijem.

Kako bi se spriječila kondenzacija vlade ispod krova prostor ispod buduće kupole bit će ventiliran, a projektirana je i klima-komora, kao i instalacija dviju crpki za grijanje zraka.

skica_kupola_atrij.jpg