Dobre vijesti i s nacionalne razine: od jučer 39 novooboljelih, ukupno 1534 oboljelih u Hrvatskoj Foto: Ilustracija

Dobre vijesti i s nacionalne razine: od jučer 39 novooboljelih, ukupno 1534 oboljelih u Hrvatskoj

IHR/Varaždinske vijesti | 11.4.2020. u 14:45h | Objavljeno u Aktualno

- U proteklih 24 sata zabilježeno je 39 novooboljelih od koronavirusa što znači da je u Hrvatskoj ukupan broj oboljelih 1534. Ukupno je testirano 15.691 osoba, od čega samo jučer 1079. Nasreću, preminulih nemamo tako da dosad imamo ukupno 21 preminulog. Na respiratoru je 32 bolesnika, dakle, dva manje nego jučer, 357 je hospitaliziranih, a 854 su kod kuće. Na jučerašnji dan imali smo 82 oporavljenih od koronavirusa, dakle sveukupno 323. Brojke su zadovoljavajuće, ali opuštanja nema - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite te rekao kako je činjenica da imamo blagdane kakve dosad nismo imali.

- Shvatimo kako je ovo kratkotrajni trenutak. Ljubav možemo slati porukama i pozivima - rekao je.

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je kako još ima onih koji su neodgovorni i koriste situacije te se ne pridržavaju preporuka i mjera Stožera.

- Možda mogu izbjeći predstavnike institucija koje brinu o provedbi mjera, ali virus ne mogu izbjeći - rekao je.

Na pitanje tko kontrolira propusnice Božinović je rekao kako je činjenica da se radi o novom sustavu koji je uveden radi brzine izdavanja i rasterećenja ljudi koji su na tome radili, ali i da bi se dobili određeni podaci za sve one koji su u izolaciji ili čak pozitivni na koronavirus.

- Sustav se na dnevnoj bazi analizira i unaprijeđuje. Nadam se da sustav trajati kratko jer se nadam da će cijela ova situacija što prije završiti. U ovom trenutku on je ispunio svoju svrhu. Ovim sustavom poslana je vrlo jasna poruka, a to je da građani u ovom razdoblju ne trebaju putovati osim u nužnim slučajevima. U proteklih 24 sata imali smo samo jednu osobu koja je pozitivna na koronavirus, a tražila je propusnicu - rekao je Božinović. 

Na pitanje novinara mogu li virus prenijeti komarci, kojih će narednih tjedana i mjeseci biti sve više, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić istaknula je kako virus ne može preživjeti u komarcu te je službeni stav da komarci ne mogu prenijeti infekciju koronavirusom.

Označeno u