DOBRA VIJEST Magistrima sestrinstva napokon priznata visoka stručna sprema! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

DOBRA VIJEST Magistrima sestrinstva napokon priznata visoka stručna sprema!

VV | 16.7.2022. u 15:47h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska komora medicinskih sestara zadovoljna je što je Vlada RH konačno usvojila prijedlog o priznavanju visoke stručne spreme medicinskim sestrama.

- Priznavanje visoke stručne spreme magistrama i magistrima sestrinstva, kao i diplomiranim medicinskim sestrama i tehničarima, jedan je od nekoliko bitnih problema s kojima se hrvatsko sestrinstvo suočava već godinama. Komora je prije dvije godine počela vrlo snažno inzistirati na rješavanju ovog problema. Posebno smo ga istaknuli i u Proglasu hrvatskog sestrinstva 2020, na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i na nekoliko sastanak vodstva Komore i ministra zdravstva. Zadovoljni smo da smo uspjeli, sa sindikatima, uvjeriti Vladu da krene u rješavanje ovog pitanja - istakknuo je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Ovu odluku Vlade Komora vidi kao prvi korak u rješavanju ove nepravedne situacije u kojoj se visoko obrazovanim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima nisu priznavali koeficijenti za visoko obrazovanje.

- Komora je uporno koristila svaku priliku da upozori Vladu RH i Ministarstvo zdravstva na ovaj problem. Nisu odustajali i zadovoljni su da je, uz podršku ministra zdravstva Vilija Beroša, uspjela s partnerima uvjeriti Vladu u nužnost priznavanja VSS.

- Ova odluka Vlade odnosi se na medicinske sestre i medicinske tehničare koji rade na položajima 1. vrste, odnosno na glavne sestre klinika, kliničkih zavoda u kliničkoj ustanovi, objedinjenog hitnog bolničkog prijema u kliničkoj ustanovi, te na medicinske sestre koje rade na radnim mjestima 1. vrste, odnosno na poslovima sprječavanja, suzbijanja i kontrole bolničkih infekcija, osiguranja i unaprjeđenja kvalitete zdravstvene zaštite, invazivnih i specifičnih dijagnostičko terapijskih postupaka, voditelja tima operacijskog bloka te koordinatora palijativne skrbi - pojašnjavaju iz Komore medicinskih sestara iz koje poručuju da će se i dalje aktivno zalagati za proširenje broja radnih mjesta kojima se priznaje visoka stručna sprema.

- Sestrinstvo je profesija koja ima važno mjesto u svakom naprednom društvu, pa tako i u Hrvatskoj, a medicinske sestre i medicinski tehničari, kao jedan od najvažnijih čimbenika za stabilnost sustava zdravstva, zaslužuju priznavanje ostvarene razine obrazovanja - zaključuju.

Označeno u