DOBRA VIJEST Magistrima sestrinstva napokon priznata visoka stručna sprema! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

DOBRA VIJEST Magistrima sestrinstva napokon priznata visoka stručna sprema!

VV | 16.7.2022. u 15:47h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska komora medicinskih sestara zadovoljna je što je Vlada RH konačno usvojila prijedlog o priznavanju visoke stručne spreme medicinskim sestrama.

- Priznavanje visoke stručne spreme magistrama i magistrima sestrinstva, kao i diplomiranim medicinskim sestrama i tehničarima, jedan je od nekoliko bitnih problema s kojima se hrvatsko sestrinstvo suočava već godinama. Komora je prije dvije godine počela vrlo snažno inzistirati na rješavanju ovog problema. Posebno smo ga istaknuli i u Proglasu hrvatskog sestrinstva 2020, na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i na nekoliko sastanak vodstva Komore i ministra zdravstva. Zadovoljni smo da smo uspjeli, sa sindikatima, uvjeriti Vladu da krene u rješavanje ovog pitanja - istakknuo je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Ovu odluku Vlade Komora vidi kao prvi korak u rješavanju ove nepravedne situacije u kojoj se visoko obrazovanim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima nisu priznavali koeficijenti za visoko obrazovanje.

- Komora je uporno koristila svaku priliku da upozori Vladu RH i Ministarstvo zdravstva na ovaj problem. Nisu odustajali i zadovoljni su da je, uz podršku ministra zdravstva Vilija Beroša, uspjela s partnerima uvjeriti Vladu u nužnost priznavanja VSS.

- Ova odluka Vlade odnosi se na medicinske sestre i medicinske tehničare koji rade na položajima 1. vrste, odnosno na glavne sestre klinika, kliničkih zavoda u kliničkoj ustanovi, objedinjenog hitnog bolničkog prijema u kliničkoj ustanovi, te na medicinske sestre koje rade na radnim mjestima 1. vrste, odnosno na poslovima sprječavanja, suzbijanja i kontrole bolničkih infekcija, osiguranja i unaprjeđenja kvalitete zdravstvene zaštite, invazivnih i specifičnih dijagnostičko terapijskih postupaka, voditelja tima operacijskog bloka te koordinatora palijativne skrbi - pojašnjavaju iz Komore medicinskih sestara iz koje poručuju da će se i dalje aktivno zalagati za proširenje broja radnih mjesta kojima se priznaje visoka stručna sprema.

- Sestrinstvo je profesija koja ima važno mjesto u svakom naprednom društvu, pa tako i u Hrvatskoj, a medicinske sestre i medicinski tehničari, kao jedan od najvažnijih čimbenika za stabilnost sustava zdravstva, zaslužuju priznavanje ostvarene razine obrazovanja - zaključuju.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci