Do kraja godine prestaje postojati 12 državnih agencija Foto: ilustracija

Do kraja godine prestaje postojati 12 državnih agencija

VV/index.hr | 2.5.2016. u 15:34h | Objavljeno u Aktualno

Prema Nacionalnom programu reformi, koji je Vlada objavila prošli tjedan, do kraja godine trebalo bi prestajati postojati 12 državnih agencija, piše Index.hr.

One će, prema podacima iz Nacionalnog programa, do kraja godine biti ukinute ili će se pripojiti postojećim tijelima. Ipak, kako bi se to izvelo potrebno je promijeniti 30-ak postojećih propisa, odluka i zakona.

Prema Nacionalnom programu reformi, ovo su agencije koje do kraja godine više neće postojati kao samostalne institucije: Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping te Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu pripojit će se HZJZ-u. Hrvatski zavod za telemedicinu spojit će se s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pripojit će se Agenciji za znanost i visoko obrazovanje.

Za Hrvatsku kuću pokrenut će se postupak prestanka rada, a Hrvatski zavod za norme spojit će se s Državnim uredom za mjeriteljstvo. Agencije za opremu pod tlakom pretvorit će se u trgovačko društvo, Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija pripojit će se Agenciji za investicije i konkurentnost, koja će se pak pripojiti Službi za privlačenje i podršku investicijama i HROTE d.o.o. Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. (HROTE), Fond za razgradnju NEK i Agencija za ugljikovodike spojit će se s Hrvatskom energetskom agencijom, a Fond za naknadu oduzete imovine se pripaja Ministarstvu financija.

Označeno u