Do kraja 2022. godine za dokapitalizaciju tvrtke Bukotermal tri milijuna kuna Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Do kraja 2022. godine za dokapitalizaciju tvrtke Bukotermal tri milijuna kuna

VV | 3.1.2021. u 17:32h | Objavljeno u Aktualno

Istočni dio Varaždinske županije raspolaže velikim količinama geotermalnih izvora energije. Riječ je o području općina Veliki i Mali Bukovec. Kako potencijali dosad nisu bili iskorišteni na pravi način, još prošle godine osnovano je trgovačko društvo Bukotermal d.o.o. za upravljanje i korištenje raspoloživih izvora geotermalnih potencijala.

Osnivači su Varaždinska županija s udjelom od 85 posto te Općina Mali Bukovec s udjelom od 15 posto. Zadaća društva Bukotermal je ishođenje koncesijskih dozvola za eksploataciju, upravljanje izvorima i traženje investitora koji će komercijalno iskorištavati raspoložive izvore geotermalne vode i tako stvoriti preduvjete za korištenje geotermalnih izvora energije - primarno za proizvodnju električne energije, ali i za korištenje toplinske energije za gospodarstvo i kućanstva. Stoga ne čudi što su najznačajniji izdaci i projekti u toj općini u narednom trogodišnjem razdoblju odnose na dokapitalizaciju tvrtke Bukotermal.

– Za to će se u 2021. godini izdvojiti 450.000 kuna iz proračuna Općine, dok se u 2022. godini osim 250.000 kuna vlastitih sredstava iz proračuna za još jednu dokapitalizaciju, planira kreditno zadužiti za još 2.000.000 kuna. Smatram da je ovo povijesni projekt za Općinu Mali Bukovec budući da ćemo po njegovoj realizaciji, imati mnogobrojne, ne samo gospodarske i razvojne benefite kao jedinica lokalne samouprave, nego i direktno povećanje prihoda od zarade tvrtke i koncesijske naknade za eksploataciju energije u budućim proračunima Općine Mali Bukovec. Time će ova Općina postići potpunu financijsku neovisnost te će moći u narednih 20-tak godina svojim mještanima omogućiti nadstandard kakav neće moći postići mnoge druge općine. Do kraja 2022. godine naša će Općina za dokapitalizaciju Bukotermala izdvojiti ukupno 3.000.000 kuna - najavio je načelnik Darko Marković.

Označeno u