DJEČJI VRTIĆ Obnovljena sportska dvorana u Kozarčevoj, kreće izgradnja vrtića u Hrašćici i podižu se plaće

MGA | 20.10.2022. u 13:05h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon što je jučer objavljeno da je Gradu Varaždinu odobreno gotovo 4,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju dječjeg vrtića u Hrašćici, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković danas je obišao Dječji vrtić Varaždin, objekt u Kozarčevoj, gdje je nedavno uređena sportska dvorana kojoj je prokišnjavao krov.

- Izgradnjom Dječjeg vrtića u Hrašćici omogućit će se pohađanje vrtića za još 60 nove djece. Taj smo projekt pokrenuli čim smo došli kao nova gradska uprava, uz još 40-ak projekata. Dolaskom u gradsku upravu zatekli smo dosta loše stanje u dječjim vrtićima, od infrastrukture do problema u prehrani. Dosad smo uložili ukupno 1,2 milijuna kuna u riješavanje tih problema, među kojima je i obnova sportske dvorane u Kozarčevoj. Promijenili smo parket i zemijenili krovište koje je prokišnjavalo. Iako je prije dvije godine u Kozarčevoj napravljena energetska obnova ovojnice, nije se napravilo cjelovito rješenje, kao sada, pa je krov curio. Kupili smo i novu perilicu za rublje u vrijednosti od gotovo 90.000 kuna, dok je ona stara bila još iz 70-ih godina - naveo je Marković. Na radove u Kozarčevoj utrošeno je oko 900.000 kuna dok su ostala sredstva utrošena na radove u novom vrtiću u Kućanu i u objektu u Aleji.

DSC_8964.jpg

- U Kućani imamo novi vrtić ali nije bio dobro projektiran pa smo morali napraviti i nadstrešnicu s južne strane. Temeljem tog projekta radit će se i novi vrtić u Hrašćici, ali uz preinake onoga što nije valjalo tako da ne bismo trebali imati takvih repova kao u Kućanu - kaže Marković.

Rekao je da je postignut dogovor u pregovorima sa sindikatima predškolskih ustanova, ali da će sve objaviti sljedeći tjedan, nakon sastanka sa sindikatima javne uprave i kulture.

- Ostao je još samo dogovor oko osnovice. Od 1.1. povećat će se koeficijenti za 6% i uvodi se topli obrok u punom poreznom maksimumu koje je dozvolilo Ministarstvo financija, a to je iznos od oko 65 eura. I osnovica će ići gore, ali tu su još sutra pregovori sa sindikatima javne uprave i kulture pa ćemo onda izaći van s cjelovitim podacima. Nismo zaboravili naše odgojiteljice, kao ni druge zaposlenike kao što su kuharice koje provode novi program u prehrani i sigurno im nije lako jer su to promjene na koje se moramo naviknuti - rekao je Marković.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić govorila je o povećanju broja asistenata u vrtićima koje direktno financira Grad Varaždin, s obzirom da se na državnoj razini financiraju samo asistenti u nastavi.

- Imamo sve više djece s poteškoćama tako da u ovoj pedagoškoj godini imamo ukupno 23 asistenta u vrtićima, koji su plaćeni pod istim uvjetima kao i asistenti u nastavi. Ove smo godine napravili iskorak te će dobiti 2.500 kuna neoporezivo kao nagradu plus plaćeni prijevoz - rekla je Vusić spomenuvši i da se promjene u prehrani uvode postupno kako bi se djeca mogla prilagoditi.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak kaže da je sportska dvorana u Kozarčevoj imala ogromnih problema i zbog podzemnih voda, ali da je situacija sada daleko bolja.

DSC_8987.jpg