Djeci zatvorenika Kaznionice u Lepoglavi olakšali kontakte i susrete s roditeljima

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Djeci zatvorenika Kaznionice u Lepoglavi olakšali kontakte i susrete s roditeljima Foto: UNICEF

Na konferenciji za medije u Kaznionici u Lepoglavi Ministarstvo pravosuđa i UNICEF predstavili su program "Neprekinute veze". Riječ je o programu pružanja podrške djeci i mladima čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne, a koji provode Ministarstvo pravosuđa i UNICEF uz podršku udruge RODA – Roditelji u akciji.

Prema posljednjim dostupnim podacima, u Hrvatskoj oko 12.500 djece godišnje odrasta bez jednog ili oba roditelja jer su u oni zatvoru. Djeca se u takvoj situaciji mogu osjećati napušteno i uplašeno, a kod neke djece to može uzrokovati emotivnu traumu, koja se može i pojačati kada nisu u mogućnosti razgovarati sa svojim roditeljima i održavati emotivan odnos s njima.

Često zapostavljena i diskriminirana, djeca čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne trebaju podršku i razumijevanje društva. Ulaganje u edukaciju osoblja i u opremu za videoposjete te opremanje prostorija posebno uređenih za posjete djece odgovor su na tu njihovu potrebu.

- Boravak osobe na izdržavanju kazne izaziva negativne posljedice za dobrobit obitelji, a posebno djeteta čiji je roditelj u zatvoru. Na učestalost kontakata između zatvorenika i članova njihovih obitelji utječu različiti čimbenici kao što su udaljenost kaznenih tijela od mjesta prebivališta obitelji, materijalne mogućnosti obitelji, obiteljski odnosi, kao i odluka samog zatvorenika-roditelja u vezi s dolaskom djeteta u zatvor ili kaznionicu. Očuvanje obiteljske povezanosti i kvalitetnih obiteljskih odnosa tijekom izvršavanja kazne značajno doprinosi ublažavanju negativnih učinaka lišavanja slobode te se video-posjetom zatvorenicima-roditeljima omogućio kvalitetan kontakt s njihovom djecom i smanjile štetne posljedice odvojenosti. Kako bi zatvorenik mogao što kvalitetnije ispunjavati roditeljsku ulogu bilo je važno uspostaviti razne mogućnosti komunikacije i urediti okruženje u kojima će se ona odvijati, što smo, zahvaljujući suradnji s UNICEF-om osigurali - rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

lepoglava_kaznionica_2.JPG

- Djeca čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne posebno su osjetljiva skupina, izložena povećanim rizicima od stigmatizacije u društvu, socijalne isključenosti i od siromaštva, a kada govorimo o zaštiti prava djece, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku jedan je od ključnih partnera UNICEF-a. Tu smo kako bismo podržali program „Neprekinute veze” jer prepoznajemo njegovu iznimnu važnost upravo kroz zajedničko djelovanje usmjereno na pružanje podrške i zaštitu prava djece i obitelji - kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Kroz program „Neprekinute veze” UNICEF je u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i udrugom RODA osigurao opremu za videopozive u 13 kaznionica i zatvora te omogućio preuređenje prostora za posjete, kako bi oni bili prilagođeni potrebama djece, u sedam kaznionica i zatvora.

Kroz edukaciju osoblja, UNICEF je podržao razvoj modela osoblja za potporu obiteljima u zatvorskom sustavu. Financijska je vrijednost programa 649.000 kuna. Očekuje se da će u ovoj godini 800 djece koristiti mogućnost videposjeta.

- Iznimno je važno razumjeti da djevojčice i dječaci ne smiju biti žrtve loših odluka i djela svojih roditelja. Djeca i mladi čiji roditelji služe zatvorske kazne često nisu u mogućnosti redovito posjećivati svoje mame i tate zbog udaljenosti ili previsokih troškova putovanja. Ako im omogućimo da sa svojim roditeljima razgovaraju putem videopoziva i ponekad ih posjećuju u prostoru u kojem mogu čitati, igrati se i razgovarati s njima – to im može pomoći da se lakše nose sa situacijom s kojom se suočavaju. Zahvaljujem Ministarstvu pravosuđa što prepoznaje važnost održavanja obiteljskih veza za dobrobit djece čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne - kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

- Uz niz problema s kojima se dijete suočava kad roditelj završi u zatvoru, tu je i izostanak suosjećanja njegove okoline za traumatičnu situaciju u kojoj se ono našlo. S njim o tome rijetko tko priča i dijete može misliti da je jedino na cijelom svijetu s takvim teretom. Od društva koje nije prepoznavalo potrebe i probleme djece čiji su roditelji u zatvorima, u samo pet godina u Hrvatskoj su se dogodile značajne pozitivne promjene i razvili inovativni modeli podrške. U idealnom svijetu zatvori nisu mjesta u koja bi djeca trebala odlaziti, ali danas je za velik broj djece susret s roditeljem unutar zatvorskih zidova realnost. Kroz ovaj projekt osiguravamo im da se u zatvoru osjećaju sigurno, dobrodošlo i poštovano, a prostore posjeta uređujemo tako da potiču kvalitetno i smisleno druženje s roditeljem - rekla je Ivana Zanze iz udruge RODA – Roditelji u akciji.

lepoglava_kaznionica_1.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.