Djeci zatvorenika Kaznionice u Lepoglavi olakšali kontakte i susrete s roditeljima Foto: UNICEF

Djeci zatvorenika Kaznionice u Lepoglavi olakšali kontakte i susrete s roditeljima

Varaždinske vijesti | 1.12.2019. u 14:30h | Objavljeno u Aktualno

Na konferenciji za medije u Kaznionici u Lepoglavi Ministarstvo pravosuđa i UNICEF predstavili su program "Neprekinute veze". Riječ je o programu pružanja podrške djeci i mladima čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne, a koji provode Ministarstvo pravosuđa i UNICEF uz podršku udruge RODA – Roditelji u akciji.

Prema posljednjim dostupnim podacima, u Hrvatskoj oko 12.500 djece godišnje odrasta bez jednog ili oba roditelja jer su u oni zatvoru. Djeca se u takvoj situaciji mogu osjećati napušteno i uplašeno, a kod neke djece to može uzrokovati emotivnu traumu, koja se može i pojačati kada nisu u mogućnosti razgovarati sa svojim roditeljima i održavati emotivan odnos s njima.

Često zapostavljena i diskriminirana, djeca čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne trebaju podršku i razumijevanje društva. Ulaganje u edukaciju osoblja i u opremu za videoposjete te opremanje prostorija posebno uređenih za posjete djece odgovor su na tu njihovu potrebu.

- Boravak osobe na izdržavanju kazne izaziva negativne posljedice za dobrobit obitelji, a posebno djeteta čiji je roditelj u zatvoru. Na učestalost kontakata između zatvorenika i članova njihovih obitelji utječu različiti čimbenici kao što su udaljenost kaznenih tijela od mjesta prebivališta obitelji, materijalne mogućnosti obitelji, obiteljski odnosi, kao i odluka samog zatvorenika-roditelja u vezi s dolaskom djeteta u zatvor ili kaznionicu. Očuvanje obiteljske povezanosti i kvalitetnih obiteljskih odnosa tijekom izvršavanja kazne značajno doprinosi ublažavanju negativnih učinaka lišavanja slobode te se video-posjetom zatvorenicima-roditeljima omogućio kvalitetan kontakt s njihovom djecom i smanjile štetne posljedice odvojenosti. Kako bi zatvorenik mogao što kvalitetnije ispunjavati roditeljsku ulogu bilo je važno uspostaviti razne mogućnosti komunikacije i urediti okruženje u kojima će se ona odvijati, što smo, zahvaljujući suradnji s UNICEF-om osigurali - rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

lepoglava_kaznionica_2.JPG

- Djeca čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne posebno su osjetljiva skupina, izložena povećanim rizicima od stigmatizacije u društvu, socijalne isključenosti i od siromaštva, a kada govorimo o zaštiti prava djece, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku jedan je od ključnih partnera UNICEF-a. Tu smo kako bismo podržali program „Neprekinute veze” jer prepoznajemo njegovu iznimnu važnost upravo kroz zajedničko djelovanje usmjereno na pružanje podrške i zaštitu prava djece i obitelji - kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Kroz program „Neprekinute veze” UNICEF je u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i udrugom RODA osigurao opremu za videopozive u 13 kaznionica i zatvora te omogućio preuređenje prostora za posjete, kako bi oni bili prilagođeni potrebama djece, u sedam kaznionica i zatvora.

Kroz edukaciju osoblja, UNICEF je podržao razvoj modela osoblja za potporu obiteljima u zatvorskom sustavu. Financijska je vrijednost programa 649.000 kuna. Očekuje se da će u ovoj godini 800 djece koristiti mogućnost videposjeta.

- Iznimno je važno razumjeti da djevojčice i dječaci ne smiju biti žrtve loših odluka i djela svojih roditelja. Djeca i mladi čiji roditelji služe zatvorske kazne često nisu u mogućnosti redovito posjećivati svoje mame i tate zbog udaljenosti ili previsokih troškova putovanja. Ako im omogućimo da sa svojim roditeljima razgovaraju putem videopoziva i ponekad ih posjećuju u prostoru u kojem mogu čitati, igrati se i razgovarati s njima – to im može pomoći da se lakše nose sa situacijom s kojom se suočavaju. Zahvaljujem Ministarstvu pravosuđa što prepoznaje važnost održavanja obiteljskih veza za dobrobit djece čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne - kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

- Uz niz problema s kojima se dijete suočava kad roditelj završi u zatvoru, tu je i izostanak suosjećanja njegove okoline za traumatičnu situaciju u kojoj se ono našlo. S njim o tome rijetko tko priča i dijete može misliti da je jedino na cijelom svijetu s takvim teretom. Od društva koje nije prepoznavalo potrebe i probleme djece čiji su roditelji u zatvorima, u samo pet godina u Hrvatskoj su se dogodile značajne pozitivne promjene i razvili inovativni modeli podrške. U idealnom svijetu zatvori nisu mjesta u koja bi djeca trebala odlaziti, ali danas je za velik broj djece susret s roditeljem unutar zatvorskih zidova realnost. Kroz ovaj projekt osiguravamo im da se u zatvoru osjećaju sigurno, dobrodošlo i poštovano, a prostore posjeta uređujemo tako da potiču kvalitetno i smisleno druženje s roditeljem - rekla je Ivana Zanze iz udruge RODA – Roditelji u akciji.

lepoglava_kaznionica_1.JPG