Djeca krenula u vrtiće, a u školskim klupama uskoro i učenici: što muči roditelje? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Djeca krenula u vrtiće, a u školskim klupama uskoro i učenici: što muči roditelje?

IHR/Varaždinske vijesti | 31.8.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Tjedan dana prije povratka učenika u škole u vrtićima je počela nova pedagoška godina. Iako iskustva u radu za vrijeme pandemije koronavirusa već imaju, ove godine vrtići na području Varaždina novu pedagošku godinu započinju po redovnom planu i programu u skladu s preporukama i uputama HZJZ-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja za sprječavanje i suzbijanje epidemije CO-VID-19.

Da je sve spremno potvrdila je i Jasenka Husnjak, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin na čijim internet stranicama su objavljene i detaljne upute vezane uz aktualnu epidemiološku situaciju. Sa svime je dobro upoznata i mama Martina, čiji sin kreće u vrtić. Ne sumnja da će djelatnici Dječjeg vrtića Varaždin učiniti sve po pitanju poštivanja epidemioloških mjera i zaštite djece i djelatnika, ali priznaje da se boji onoga što bi moglo uslijediti.

- S jedne strane uvjerena sam kako će moje dijete u vrtiću biti maksimalno zaštićeno jer će djelatnici paziti na svaki detalj, ali isto tako svjesna sam da i u takvim ustanovama može doći do proboja virusa. Uzmimo samo primjer kada će netko u njegovoj blizini biti pozitivan i moje dijete će trebati u samoizolaciju. U njoj ne razvije simptome, ne oboli i ponovno će se, nakon određenog vremena, vratiti u kolektiv. Uskoro ponovno može netko oboljeti, može i on sam. Tada ga ponovno “vadim” iz kolektiva, držim ga “unutar četiri zida“ nekoliko tjedana, pa ponovno kreće privikavanje na vrtić. Bojim se da će se jednostavno izgubiti u svim tim promjenama i da će upravo to utjecati na njegov psihofizički razvoj – priznaje Varaždinka. Iako situacija po broju oboljelih u Varaždinskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj nije baš sjajna, naša sugovornica smatra da djeca i u ovoj situaciji zaslužuju koliko-toliko normalno djetinjstvo: biti sretna, razvijati prva prijateljstva i vrtićke simpatije.

Za razliku od vrtića, u školama Varaždina i Varaždinske županije manje-više je poznato na koji način će biti organizirana nastava. I dok su ravnatelji na mukama sve organizirati i pripremiti za početak nastave 7. rujna u školama te "bruse" zadnje detalje, najava dvosmjenske nastave u nekim školama već je izazvala negodovanje roditelja. 

Više o organizaciji nastave u školama od 7. rujna i načinu rada u vrtićima pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...