Divjak o prosvjedima: "Etiketu fašista drugima dijele bujanci, hasanbegovići i "europejci" kojima ne smrdi EU novac

MGA | 21.11.2021. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno
Profesorica varaždinskog FOI-ja i bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je jučerašnje prosvjede u Zagrebu protiv Covid-potvrda na svome službenom Facebook profilu.
Kako je napisala, posebno joj je neprihvatljivo da etikete fašista drugima dijele razni dokazani "antifašisti" hasanbegovići, bujanci ili "europejci" vilibori i kolakušići kojima ne smrdi europski novac iako im je EU mrska.
- Poštujem svakog čovjeka i njegovo ljudsko dostojanstvo, ali ne mogu jednako prihvaćati mišljenje o medicinskim temama od horde ljudi koji s medicinom veze nemaju kao i ono koje šalju udruge liječnika. Također mi je neprihvatljivo da etikete fašista drugima dijele razni dokazani "antifašisti" hasanbegovići, bujanci ili "europejci" vilibori i kolakušići kojima ne smrdi europski novac iako im je EU mrska. Posebno ne vidim most koji sve njih povezuje sa mnom ili s drugim staloženim i razumnim ljudima koje poznajem.
Osuđujem svako nasilje, a sada posebno nasilje prema novinarima. Iako se sa svim novinarima i njihovim postupcima ili komentarima ne slažemo uvijek, ipak je neovisno novinarstvo jedan od temelja demokracije. Stoga treba više raditi na tome da se propituje i argumentira ono što se iznosi u javnost te da se prokazuje utjecaj pojedinih političkih i drugih lobija na medije, a ne da se napada i vrijeđa novinare.
Vodeći svjetski znanstvenici i stručnjaci te relevantni znanstveni i stručni časopisi, svakodnevno dodaju nove spoznaje koje nam pomažu da razumijemo pandemiju s medicinske, socijalne, ekonomske, obrazovne i psihološke perspektive. Svatko od nas može dati argumentirani prilog raspravi. Nažalost kod nas se previše politiziralo s odlukama što je dovelo do još većeg nepovjerenja u institucije. Međutim, nasilje nikada nije rješenje.
Rješenje je u ovoj teškoj i kaotičnoj situaciji sačuvati hladnu glavu i toplo srce. Hladnu glavu da čujemo i pokušamo razumjeti znanstvene i stručne argumente, a toplo srce da prihvatimo da nitko od nas nije otok te da svojim ponašanjem ne ugrožavamo svoje zdravlje niti zdravlje drugih. Naša sloboda završava tamo gdje počinje sloboda drugog čovjeka na dostojanstven život, zdravlje, kvalitetno obrazovanje i sigurnost.