Divjak: Jadno je da župan s plaćom od gotovo 20.000 kn ne može platiti ručak

vv | 23.10.2021. u 07:45h | Objavljeno u Aktualno

Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti, USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv zagrebačkog župana Stjepana Kožića i pročelnice njegovog ureda.

-Osnovano se sumnja da je u razdoblju od 8. do 28. siječnja 2020. u Zagrebu, I. okr. kao župan Zagrebačke županije, autoritetom svog položaja zatražio od II. okr. da na račun troška reprezentacije Županije organizira i plati dostavu hrane i pića u jednu zagrebačku bolnicu s ciljem da se počasti medicinsko osoblje povodom njegovog izlaska iz te bolnice. Slijedom toga je II. okr. vlastoručno potpisala narudžbenicu jednom trgovačkom društvu kojom je naručila konzumaciju u iznosu od 5.250,00 kuna. Po isporučenoj usluzi i zaprimanju računa II. okr. je vlastoručno potpisala naredbu računovodstvu da se navedeni iznos isplati trgovačkom društvu, pri čemu je na poleđini računa koji se nalazio u prilogu naredbe napisala da se odnosi na događaj za koji je znala da se nije dogodio i da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe na koji način je Županija oštećena za 5.250 kuna, navodi USKOK, dodajući da je u cilju prikrivanja neosnovanog raspolaganja sredstvima proračuna Županije zagrebački župan tijekom prethodnog kaznenog postupka potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak Županije u kojem je navedeno da se predmetni trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta te ga je dostavio USKOK-u, iako je znao da navedeno ne odgovara istini.

A taj, po USKOK-u, izmišljeni projekt zagrebački je župan povezao s Ministarstvom obrazovanja, odnosno tadašnjom ministricom Blaženkom Divjak, koja se na to i osvrnula, budući da se tvrdi kako su oni bili na ručku.

-Plaćanje bogatog ručaka novcem poreznih obveznika, župan je pripisao tome da je me častio u vrijeme kada sam bila ministrica, kao i moj tim, a sada se čini da je ručak dostavio u jednu zagrebačku bolnicu…  Naravno da nisam bila na tom ručku, i kao i većinu dana u mandatu, kasno navečer sam došla doma - gladna. Župana nisam taj dan niti vidjela. Dostavili smo protokol posjeta školama u Zagrebačkoj županiji, raspored mojih ostalih obaveza toga dana, ali i kategoričku izjavu da mi iz MZO-a na tom ručku nismo bili. Zapravo se dobro sjećam tog dana budući da smo bili u dvije škole (Sveti Ivan Zelina i Sveta Nedjelja) razgovarali s učiteljima u školama vezano uz uvođenje kurikularne reforme, eventualno popili kavu i vodu. Pitali smo učitelje, ravnatelje i učenike što im je pozitivno, što treba mijenjati, u čemu im treba podrška, navodi Divjak.

Obilazili su, kako napominje, sve županije i to joj je  bilo vrlo zanimljivo, ali istovremeno i naporno jer su uglavnom radili više od 12 sati dnevno 7 dana u tjedno, a uz sve to trebalo je izvršavati sve druge obaveze u MZO-u, kao i u Vladi. 

-Postavlja se pitanje, zašto se to odmah nije razriješilo ili procesuiralo nego se čekalo više od godinu i pol? Nadalje, nisu mi jasni oni koji relativiziraju ovakve slučajeve jer se radi o malim iznosima. Ovdje je još jadnije sve zbog činjenice da župan s plaćom gotovo 20.000 kn može bez problema platiti ručak od 5.000kn, navodi Divjak naglašavajući da „nema velike i male korupcije ovisno o iznosu koji je u pitanju. Ili je korupcija/zlouporaba položaja/trgovina utjecajem ili nije“. 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci