Diskriminacija žena i dalje je prisutna u gospodarstvu Varaždinske županije Foto: Mario Šamec

Diskriminacija žena i dalje je prisutna u gospodarstvu Varaždinske županije

| 25.2.2016. u 17:32h | Objavljeno u Aktualno

"Uloga i potencijal žena u gospodarstvu Varaždinske županije" tema je o kojoj se danas govorilo na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova te Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije.

Sjednica je održana povodom obilježavanja Europskog dana jednakih plaća i Međunarodnog dana žena.

- Željeli smo ukazati na još uvijek postojeću diskriminaciju žena u gospodarstvu. Naime, od top 500 menadžera i menadžerica u Hrvatskoj samo je 45 žena. Ako se gleda vlasnička struktura, samo je 30 posto žena vlasnica tvrtki u Republici Hrvatskoj, a na razini izvršnog menadžmenta taj je postotak 28 posto. Kada govorimo o plaćama, situacija je poražavajuća. Naime, za isto radno mejesto žene primaju 10-11 posto niže plaće od muškaraca. U Europi je taj postotak još viši i iznosi oko 16 posto - istaknula je dr.sc. Nina Begičević Ređep, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Naglasila je kako je situacija takva prvenstveno zbog načina na koji društvo percipira žene u gospodarstvu, na rukovodećim pozicijama te u lokalnoj upravi i samoupravi, gdje su žene također podzastupljene, iako je među visokoobrazovanim građanima čak 60 posto žena.

- U Hrvatskoj primjerice imamo samo župane, samo 11 gradonačelnica, u Saboru je samo 30 žena, a na razini općina ta je situacija strašna - imamo 399 načelnika i 29 načelnica. Tako da se može reći da u svakoj domeni još uvijek postoji diskriminacija žena, ali stvari se popravljaju - imali smo prvu premijerku, sad imamo prvu predsjednicu, a što se tiče visine plaća, i tih 10 posto ipak je nekakav pomak na bolje u odnosu kako je to izgledalo ranije - kazala je Begičević Ređep, istaknuvši potrebu mijenjanja percepcije.

Sjednici je prisustvovala i Nada Zver, predsjednica uprave tvrtke Ivančica.

- Iz osobnog iskustva mogu reći da je jednaka problematika i jednaka uloga žena i muškaraca kad je riječ o vodećim pozicijama. Ja nisam bila u situaciji da bih se osjetila u nekom podređenom položaju ili manje vrijednom zato što sam žena koja predstavlja Upravu Ivančice - kazala je Zver i dodala da smatra kako je uloga žena u gospodarstvu Varaždinske županije značajna.

- To se vidi prema podacima iz dva ključna sektora, koji zauzimaju veliku ulogu u gospodarstvu Varaždinske županije, a to su sektor tekstila i kožarsko-obućarske djelatnosti, gdje je zaposleno oko 80 posto žena koje doprinose stvaranju prihoda Varaždinske županije, a posebno stoga što su to sektori koji su izvozno orijentirani - istaknula je.

Na sjednici je prikazana i kratka prezentacija Martine Vargović Martinčić pod nazivom "Uloga i potencijal žena u gospodarstvu Varaždinske županije".

- Žene su svakako podzastupljene na vodećim pozicijama u Varaždinskoj županiji. Istraživanje koje sam radila za 2012. godinu pokazalo je da je svega 32 posto žena na rukovodećim pozicijama u gospodarstvu u Varaždinskoj županiji, što je zaista poražavajuća brojka, s obzirom da ne samo da je žena više, nego je u Varaždinskoj županiji i više visokoobrazovanih, što bi svakako trebao biti indikator da društvo nedovoljno shvaća koji su problemi žena općenito u društvu pa tako i u gospodarstvu - kazala je Vargović Martinčić, dodavši da su žene u Varaždinskoj županiji pretežno orijentirane na uslužna zanimanja, a kao poduzetnice se nalaze na čelu mikro i malih poduzeća.

U raspravi su sudjelovali dožupan Alen Kišić, predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić, predstojnica HZZ - Regionalnog ureda Varaždin Jasenka Hutinski, direktorica Regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca Jasminka Porobija, članovi Povjerenstva i Savjeta te drugi gosti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci