Direktorica TZ o Špancirfestu: Dnevno između 20 i 30.000 posjetitelja

| 28.8.2017. u 14:57h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Konačne brojke o posjetiteljima organizatori Špancirfesta, Turistička zajednica grada Varaždina, još nemaju, no prema procjeni direktorice Jelene Toth, grad je dnevno u prosjeku posjetilo između 20 i 30 tisuća posjetitelja. U razgovoru s njom podsjetili smo se kako se financira Špancirfest, na ponudu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrtnika, o planovima, prilikama i poteškoćama s kojima su se susretali.

- Budžet ovogodišnjeg Špancirfesta je nešto više od tri i pol milijuna kuna, što je za oko dva milijuna kuna manje nego prošle godine. Tome treba pridodati i ulaganje suorganizatora, agencije Produkcijski sistemi, koja je zadužena za Kraljevsku zonu. Od tri i pol milijuna kuna, koliko ulaže Turistička zajednica grada Varaždina, od Grada Varaždina dobili smo 300.000 kuna, a Grad se u korist TZGV-a odriče i prihoda od iznajmljivanja javnih površina, odnosno ugostiteljskih terasa na prostoru odvijanja festivala, što je prošle godine iznosilo oko 190.000 kuna. Hrvatska turistička zajednica dodijelila nam je ove godine 250.000 kuna potpore, a Varaždinska županija 15.000 kuna. Sav preostali iznos za organizaciju Špancirfesta, dakle oko 2,7 milijuna kuna, morali smo prikupiti sami.

Od sponzora smo tako prikupili oko milijun i 400.000 kuna, od iznajmljivanja prostora, izlagačkog prostora, privremenih ugostiteljskih objekata te od prodaje ulaznica oko milijun i 300.000 kuna. Što se tiče EU fondova, ponovo prijavljujemo Špancirfest na europski natječaj Interreg Slovenija – Hrvatska, kao jedan od partnera u projektu GOfest! kojem je vodeći partner Slovensko narodno gledališče Maribor. Ukupna vrijednost projekta je oko 2,5 milijuna eura, a budžet namijenjen TZGV-u je 450.000 eura. Ako projekt bude odobren, sredstva će biti namijenjena za kupnju potrebne opreme za Špancirfest, koja bi se mogla koristiti i za druge manifestacije u gradu, a ne samo za Špancirfest - kaže Toth.

Što o Špancirfestu kažu sami posjetitelji, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti