Županija za 20% smanjuje plaće zaposlenicima: novci idu u fond za obrtnike, spremna i kreditna linija Foto: Ilustracija

Županija za 20% smanjuje plaće zaposlenicima: novci idu u fond za obrtnike, spremna i kreditna linija

VV | 10.4.2020. u 10:15h | Objavljeno u Aktualno

Kao što je već najavio varaždinski župan Radimir Čačić  u Varaždinskoj županiji smanjit će se plaće svim zaposlenicima i djelatnicima za 20 posto.

- Zbog koronakrize Varaždinska županija za 20 posto smanjuje plaće svojim, kao i zaposlenicima povezanih tvrtki i institucija

O tome je bilo riječi na jutrošnjoj konferenciji za novinare koja je održana u Varaždinskoj županiji.

- Ovih dana mnogi od Varaždinske županije traće da operativno i konkretno, naravno u okviru svojih ovlasti, reagira u ovoj krizi. Ponekad se malo u svemu tome luta i ne prepoznaju stvarne mogućnosti. Treba reći da je kumulativni proračun Varaždinske županije 1,6 milijardi kuna i to nije novac s kojim raspolaže Varaždinska županija. Tu je riječ o europskim projektima. Stvarni novac s kojim raspolažemo je puno manji i iznosi 84 milijuna kuna, a toliko je iznosi izvorni proračun Varaždinske županije i u okviru tog proračuna su i ovlasti koje su direktne nas tiču. U okviru tog proračuna su i plaće zaposlenih u ovoj Županiji. Podsjećam, nakon što smo preuzeli vlast, mi smo smanjili broj zaposlenika za trećinu, a za polovicu smo smanjili broj zaposlenih u Uredu državne uprave nakon preuzimanja od 1. siječnja ove godine i to pokazuje kako imamo vrlo racionalan sustav. Naš iznos plaća je oko 15,5 milijuna kuna. Ono što mi zaista možemo napraviti i trebamo, je da moramo pratiti situaciju u kojoj se našlo naše gospodarstvo. Egzistencija tih ljudi je ugrožena, naročito kad govorimo o onim najslabijima, a to su obrtnici. Mi imamo 360 malih i velikih obrta koji su u ovoj Županiji trenutno potpuno zatvoreni.Cijenimo i podržavamo mjere Vlade, ali i mi ćemo dati svoj doprinos i to na dvije razine. Donio sam odluku da se za 20 posto smanjuju plaće svih zaposlenika, službenika i dužnosnika. Što se mene tiče, ja ne primam plaću, ali naknada koju primam isto će pratiti ovu odluku. Mi imamo mogućnosti i ovlasti da na jedan dio drugih ustanova i institucija utječemo i te institucije će isto tako smanjiti plaće za 20 posto u sljedećem kvartalu, a neke od njih, koje imaju europsko financiranje, kao JURA, naša razvojna agencija, također će se odreći 20 posto svojih plaća. Sav taj novac će ići u fond solidarnosti za praćenje najugorženijih i preko županijskog budžeta će biti namjenski isplaćivana - najavio je Čačić i dodao kako će ukupno time biti osigurano 1,5 milijuna: milijun kuna bit će osigurano smanjivanjem plaća 200 zaposlenika, koliko ih je u Županiji te u sedam ustanova i tvrtki.

- Ostalih 500.000 kuna će biti osigurano iz viška prihoda iz prošle godine, točnije kamata koje država plaća jer Štromar nije htio platiti dug za JPP - rekao je Čačić 

Najavio je održavanje Županijske skupštine 17. travnja zbog rebalansa proračuna.

- Skupština nije sazvana zbog ovog smanjenja plaća, nego zbog rebalansa kroz koji moramo dati stavku kroz koju će se isplaćivati ta pomoć. Bilo je riječi i o tome da se i vijećnici mogu odreći dijela svoje nakande, no mi na to ne možemo utjecati. To ovisi o njima, ali svi su dobrodošli u tom fondu.On nije spektakularan, nije velik, ali u odnosu na to što mi možemo dati, a dajemo kroz odricanje, mislim da je puno jer u ovom trenutku svaka je kuna dragocjena, posebno za svih 350 obrtnika koji su zatvorili svoje poslovanje - rekao je varaždinski župan.

Pročelnik za gospodarstvo Mladen Jakopović najavio je otvaranje posebne kreditne linije za obrtnike.

- Prva direktna mjera s kojom ćemo ići prema obrtnicima je da ćemo im za prva dva mjeseca, ožujak i travanj, uplatiti novce za pokriće režijskih troškova. Obrazac će biti dostupan na internet stranicama Varaždinske županije i od 15. travnja počinju prijave, a nakon sjednice Županijske skupštine 17. travnja počet će se s isplatama. To vrijedi za male obrtnike do 10-ak zaposlenih, a za one veće ćemo uplatiti 5000 kuna za režijske troškove, direktno, bez obrazloženja. Ako će biti potreba za svibanj i lipanj, napravit ćemo novi fond, iznaći ćemo sredstva da im pomognemo - najavio je Jakopović.

Druga pomoć koju je Županija predvidjela je kreditna linija za obrtna sredstva, koje u ovom trenutku nema u Hrvatskoj.

- To će biti mala kreditna linija do 50.000 kuna za pogođene obrtnike, ali moći će se javiti i drugi. Postupak je jasan: obrtnici će se uz garanciju GARE sa zadužnicom javljati našoj matičnoj banci i dobiti kreditna sredstva. U ovom trenutku imamo oko pet milijuna kuna za takve namjene, ali potrebe će se proširiti, vidjet ćemo kako će se stvar odvijati i koliko će biti zainteresiranih. Ponavljam još jednom: svi obrasci će biti od 15. travnja dostupni na web starnicama Varaždinske županije, uz detaljna pojašnjenja - najavio je Jakopović.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci