Đikić: "Ako se Vlada ne uozbilji i ne donese pravilne mjere, do kraja ovog mjeseca imat ćemo 1500 mrtvih" Foto: Arhiva VV

Đikić: "Ako se Vlada ne uozbilji i ne donese pravilne mjere, do kraja ovog mjeseca imat ćemo 1500 mrtvih"

VV | 5.11.2020. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

- U zadnjih mjesec dana upozoravao sam da je situacija krajnje ozbiljna, a danas mogu reći da je krajnje alarmantna - rekao je ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić za N1.

Poznati znanstvenik posebno se osvrnuo na broj umrlih.

- Hrvatska je preuzela palicu Švedske u Europi s najliberalnijim mjerama, a brojke su loše. Ako se ne uozbilji Vlada i ne počne donositi transparentne i pravilne mjere, imat ćemo do kraja ovog mjeseca sigurno 1500 mrtvih, a do kraja prosinca ne možemo ni predvidjeti - rekao je Đikić.

Ustvrdio je kako treba biti iskren prema javnosti, a ne cijelo vrijeme pričati da je sve dobro i stabilno, dok broj umrlih alarmantno raste.

- Smrtnost je 5,3 posto veća nego u proljeće - ustvrdio je i rekao kako je prva mjera micanje kontakata.

- Sportski klubovi i bazeni moraju se zatvoriti. Noćni klubovi i kafići morali su biti zatvoreni od sedmog mjeseca. Oni su zatvoreni u svim ozbiljnim državama. Ako ne budemo ozbiljni, broj mrtvih će nam još rasti. Sve što govorim, ne govorim zato da šaljem paniku, ali ozbiljna Vlada već treba imati ozbiljan plan. Očekujem to od vlasti, to je dobronamjeran stručni savjet, jer je situacija ozbiljno postala bez kontrole - upozorio je poznati hrvatski znanstvenik.