DIJABETES Osobama s dijabetesom tipa 2 godišnje samo 50 trakica za mjerenje šećera

| 21.6.2021. u 17:08h | Objavljeno u Aktualno

- Sa smanjenjem broja trakica za mjerenje šećera u krvi, dijabetičari neće moći redovito mjeriti šećer pa će imati loše razine šećera, a to će dugoročno izazvati brojne komplikacije – upozorio je Paul Rosenthal, predsjednik Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin.

Naime, odlukom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, od 5. lipnja osobe s dijabetesom tipa 2 koje su na terapiji tabletama ili drugoj neinzulinskoj subkutanoj terapiji više nemaju pravo na 100, već samo na 50 trakica godišnje. Hrvatski savez dijabetičkih udruga stoga je pokrenuo peticiju “Poručimo zajedno HZZO: trakice za mjerenje šećera u krvi spašavaju živote!” te će tražiti od HZZO-a da ukine ovu odluku kojom je pogođeno gotovo 200.000 osoba s dijabetesom.

Upozorili su da će, zbog smanjenja broja trakica, kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 doći do povećanog broja akutnih i kroničnih komplikacija kao što su moždani i srčani udar, oštećenje perifernih živaca, sljepoća, zatajenje bubrega i netraumatske amputacije, te povećanja broja hospitalizacija, gubitka kvalitete života i prerane smrti kod oboljelih.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...