Deset stručnjaka iz SAD-a govornici na Voogle konferenciji u HNK Varaždin

Varaždinske vijesti | 4.3.2019. u 09:07h | Objavljeno u Aktualno

U četvrtak, 28. ožujka, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu održat će se četvrta po redu Voogle konferencija.

Konferencijom pod sloganom Catalyze Croatia, Tehnološki park Varaždin organizira poslovni događaj koji će ugostiti uspješne poslovne ljude iz poduzetničkog sustava Chicaga čime se nastavlja uspješna suradnja i dijeljenje iskustava između Varaždina i Chicaga.

Sadržaj konferencije uključit će predavanja, natjecanje za najbolju poduzetničku ideju te poslovne sastanke namijenjene poduzetničkoj, startup i akademskoj zajednici. Kako bi cijelu priču približili publici, sve komponente bit će interaktivnog karaktera te će se i sami sudionici moći priključiti diskusijama uživo i putem društvenih mreža.

Za dobru atmosferu i nadahnute nastupe ove će se godine pobrinuti voditelj konferencije Pedja Bajović, poznati stand-up komičar koji je svoju karijeru započeo nastupom u glavnom gradu SAD-a u sklopu dvogodišnjeg programa studentske razmjene.

Trisha Degg iz Illinois Tech Association, organizacije koja okuplja najbrže rastuće tehnološke kompanije u Chicagu, pričat će o važnosti okupljanja zajednice takvih kompanija i na konkretnim primjerima ilustrirati čime njihova međusobna suradnja može rezultirati. Svoj kut gledanja na sličnu temu dati će Caitlin McAllister, direktorica inkubatora Catapult Chicago koji okuplja više od 100 tehnoloških kompanija. Ona će pričati o primjerima suradnje akademskog, javnog i privatnog sektora, ali i o ulozi fondova rizičnog kapitala u poticanju te suradnje.

Zanimljivo izlaganje imat će Roland Kulla, samouki umjetnik koji je u svom domu u Chicagu ugostio više od 300 ljudi iz preko 50 svjetskih zemalja u sklopu programa razmjene koje provode organizacije poput WorldChicaga. On će, kao umjetnik čiji su motivi mostovi, iznijeti svoju interpretaciju gradnje multikulturalnih međuljudskih "mostova". Kako premostiti jaz između čovjeka i robota te o budućnosti i poslovnim prilikama koju nam donosi razvoj robotike govorit će Balaji Rajagopalan, dekan Northern Illinois University u Chicagu.

Dio konferencije posvećen modelima financiranja poduzetničkih pothvata započet će Debra Giunta, iskusna TEDx govornica, koja će prenijeti svoja iskustva osnivanja uspješnog investicijskog fonda za žensko poduzetništvo. Heather Johnston karijeru je izgradila programiranjem robota za Harley-Davidson, a svoje će izlaganje posvetiti financijskom planiranju. Marc Rolfes i Corey Friedman pokrit će temu "impact investinga" i okriti je li taj pojam samo mit ili ima primjenjivo uporište u praktičnoj primjeni.

Dvoje istaknutih govornika iz Europe obradit će teme iz svojih područja djelovanja. Luisa Prista, voditeljica odjela Europske komisije koji upravlja COSME fondom za mala i srednja poduzeća pričat će o nadolazećim programima financiranja za razdoblje 2021.-2030. Frank Saviane vlasnik je tvrtke koja ima urede u Italiji, Njemačkoj, Vijetnamu i Singapuru, a pričat će o tome kako njegova tvrtka pomaže svojim klijentima u širenju na tržišta Europe, Azije i Južne Amerike.

U sklopu konferencije održat će se i natjecanje za najbolju poduzetničku ideju gdje će 10 odabranih finalista prezentirati svoju poduzetničku ideju pred stručnim odborom, a jedan od njih ponijet će laskavu titulu "Voogle startup godine". Pobjednik natjecanja ulazi u Voogle accelerator koji osigurava financijska sredstva od 10.000 eura, intenzivan mentorski program i pristup kanalima za internacionalizaciju poslovanja.

Međunarodni poslovni sastanci (B2B) održavat će se po "speed dating" principu u novom formatu i novom okruženju koncertne dvorane HNK.

Konferenciju organizira Tehnološki park Varaždin pod pokroviteljstvom organizacije WorldChicago, US State Departmenta, Europske poduzetničke mreže i Europske komisije.

Za registracije te prijave na startup natjecanje posjetite službene web stranice konferencije: voogleconference.com. Ulaznice su besplatne.