Delegacija regije Bratislava kod župana Čačića: Oni su savršen uzor kako koristiti europski novac Foto: Varaždinska županija

Delegacija regije Bratislava kod župana Čačića: Oni su savršen uzor kako koristiti europski novac

Varaždinske vijesti | 14.11.2018. u 17:25h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima ugostio je danas, 14. studenog, delegaciju regije Bratislava koju je predvodila potpredsjednica regije Alžbeta Ožvaldová.

Regija Bratislava najznačajnija je slovačka regija u kojoj je smješten glavni grad Bratislava. Ukupne je površine 2052.6 km2, u njoj živi 633.288 stanovnika, a na radnom sastanku s županom i predstavnicima Varaždinske županije razgovaralo se o povlačenju sredstava iz fondova EU, prijevozu, integriranom prijevozu, obrazovanju te budućoj suradnji.
Za vrijeme prvog mandata župana Čačića potpisan je sporazum o suradnji Bratislavskog samoupravnog kraja (BSK) i Varaždinske županije na svim relevantnim područjima i za jednu i drugu stranu.

Župan Čačić na današnjem je sastanku istaknuo važnost suradnje s bliskim zemljama, a posebno s regijama sa sličnom tradicijom i mentalitetom. Važna tema radnog sastanka svakako su bili i fondovi Europske unije te financiranje projekata koji su važni za županije i regije.

– Od 11,2 milijarde eura, koliko je Slovačka dobila u prvoj lisnici 2007.-2013., oni su iskoristili sve, sav ponuđeni novac, za razliku od Hrvatske koja će barem 2 milijarde propustiti. Upravo zato oni su savršen uzor kako koristiti europski novac i to je bio jedan od razloga za ovaj njihov posjet i prezentaciju. Mi smo između ostalog danas prezentirali i projekt brze pruge Zagreb –Krapina - Varaždin - Čakovec, kao naš najveći projekt na području željezničkog prijevoza – rekao je župan Čačić.

Delegacije Varaždinske županije i regije Bratislava razgovarale su i o projektima u obrazovanju, za kojeg Varaždinska županija izdvaja gotovo 60 % proračuna.

- Ono što oni mogu naučiti od nas su naši Centri izvrsnosti, budući da smo mi jedan od samo 24 europska centra i tu je njihov interes da preuzmu neka od naših iskustava – rekao je župan.

Potpredsjednica regije Bratislava Ožvaldová istaknula je veliko zadovoljstvo zato što su glavne teme bili strateški projekti koji se financiraju iz fondova Europske unije, također prezentirali su i svoj integrirani javni prijevoz u svojoj regiji, projekt izgradnje cestovne infrastrukture oko Bratislave kojom bi se iz Bratislave izmjestilo 28.000 tranzitnih vozila dnevno, a projekt bi se financirao sredstvima EU fondova.

Na sastanku osim župana Čačića prisutni su bili i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, sport i kulturu dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović, Larisa Križan Breljak, zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove, direktor AZRE d.o.o. Borko Mikić, i Darko Levačić, viši stručni suradnik za promet i energetsku učinkovitost i Ante Klečina, viši referent za projekte u području prometa, a u ime regije Bratislava Zuzana Horčíková, generalna direktorica Bratislava Integriranog prometa, Barbara Lukáčová, ravnateljica Odjela za strategiju, regionalni razvoj i upravljanje projektima , Michal Beniač, Odjel za strategiju, regionalni razvoj i upravljanje projektima zamjenik ravnatelja, Michal Halabica, direktor Odjela za transport.