Delegacija Grada Prištine zainteresirana za izgradnju škola po modelu JPP-a Foto: Varaždinska županija

Delegacija Grada Prištine zainteresirana za izgradnju škola po modelu JPP-a

Varaždinske vijesti | 28.10.2016. u 18:41h | Objavljeno u Aktualno

U Županijskoj palači u Varaždinu upriličen je prijem za Delegaciju grada Prištine u kojoj su bili pročelnik Odjela za gospodarski razvoj Prištine Genc Bashota, voditelj kabineta gradonačelnika Fitore Pacolli, pročelnik Odjela za pravne poslove Ardian Olluri, savjetnik  za javnu nabavu u Središnjem Odjelu za JPP u Ministarstvu financija Kosova Osman Vishaj te voditelj projektnog odjela u gradu Priština Granit Berisha.

Goste je na početku prijema pozdravio župan Varaždinske županije Predrag Štromar te ih je tom prilikom upoznao s prednostima županije, prezentirao turističke i gospodarske potencijale, ali im je i predstavio sve projekte koje Županija provodi na području obrazovanja. Delegaciju Grada Prištine naročito je zanimao projekt izgradnje školskih građevina po modelu JPP-a.

- Izuzetno mi je drago što se odabrali Varaždinsku županiju za posjet i siguran sam da ćete se uvjeriti da je Varaždin zanimljiv i kulturno bogat grad, a moram istaknuti kako je Varaždinska županija najtransparentnija u Hrvatskoj. Ponosimo se nizom projekata, posebno onima koje provodimo na području obrazovanja, a sve u cilju kako bi naši učenici i nastavnici imali bolji standard – istaknuo je Štromar.

Dodao je kako Županija unatrag jedanaest godina najviše ulaže u obrazovanje, a 2005. godine je krenula u projekt izgradnje školskih objekata po modelu javno–privatnog partnerstva, koji primjenjuje prva u hrvatskoj praksi. Napomenuo je kako su izgradnja i održavanje financirani od strane privatnog partnera, a Županija se obvezala na plaćanje mjesečne naknade u razdoblju od 20-30 godina.

Prezentaciju o izgradnji objekata po modelu JPP-a održao je prof.dr.sc. Saša Marenjak s Građevinskog fakulteta iz Osijeka koji je naznačio kako je po modelu JPP-a u Varaždinskoj županiji izgrađeno 10 sportskih dvorana te su dograđene i izgrađene 22 škole, a time je u školstvo Varaždinske županije uloženo 300 milijuna kuna.

- Činjenica je kako bi se u slučaju klasične izgradnje i održavanja utrošilo znatno više novaca nego ovim modelom, te da tako veliku investiciju ne bi bilo moguće realizirati klasičnim zaduživanjem - naglasio je prof.dr.sc. Marenjak.

Prijemu su prisustvovali v.d. pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vlasta Zuber, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, savjetnica za javno–privatno partnerstvo i javnu nabavu Anita Strniščak, te izvršni koordinatori službe za odobravanje projekata u Agenciji za investicije i konkurentnost Domagoj Dodig i Ljerka Bregant Golubić.

Nakon prijema, delegacija Grada Prištine obišla je Prvu Gimnaziju Varaždin te razgledala školu u pratnji domaćina.