Datum početka rada Palijative u N. Marofu proglašen Nacionalnim danom palijativne skrbi Foto: VV arhiva / ilustracija

Datum početka rada Palijative u N. Marofu proglašen Nacionalnim danom palijativne skrbi

Varaždinske vijesti | 16.12.2023. u 19:25h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski sabor izglasao je 15. prosinca Odluku o proglašenju 11. svibnja "Danom palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj".

- Inicijativu za proglašenje baš ovog datuma Danom palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj dao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i saborska zastupnica prim. mr. Maja Grba–Bujević. Naime, 11. svibnja 2012. godine započeo je s radom novi objekt za palijativnu skrb Opće bolnice Varaždin u Novom Marofu, a Vlada republike Hrvatske i Hrvatski sabor prihvatili su ovu vrijednu inicijativu - napomenuli su tim povodom iz Varaždinske županije.

- Proglašenjem Dana palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj javno će se poticati i podupirati briga "jedni za druge" tijekom životnih trenutaka i iskustava koji su najzahtjevniji, posebno onih koji se odnose na bolesti opasne po život i koje ograničavaju život, kao i samo suočavanje s gubitkom te podrška onima koji ostaju - poručili su iz Županije.

Proglašenjem 11. svibnja "Nacionalnim danom palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj", ističe se u obrazloženju odluke Hrvatskog sabora, ukazivalo bi se svake godine na važnost uspostave i održivosti sustava palijativne skrbi, kojim će se unaprijediti kvaliteta života pacijenata koji su suočeni s uznapredovalom neizlječivom bolešću i kvaliteta života njihovih obitelji.

- Veliki broj bolesnika ulazi u sustav palijativne skrbi u poodmakloj fazi bolesti, što ukazuje na kasno prepoznavanje stadija bolesti i nepravodobno pružanje potrebne podrške i skrbi palijativnom bolesniku i njegovoj obitelji. Potrebno je dodatno osvijestiti postojanje potreba palijativnih bolesnika, ranije ih prepoznavati i uključivati u sustav skrbi, u zbrinjavanje fizičkih, socijalnih, psiholoških i duhovnih potreba, za što je potreban multidisciplinarni pristup - navodi se u obrazloženju.

Ukazano je i na potrebu dodatne edukacije, kako zdravstvenih i drugih profesionalaca, tako i volontera i neformalnih pružatelja usluga i šire zajednice, kao i njihove međusobne povezanosti u skrbi za palijativnog bolesnika i njegovu obitelj.

11. svibnja 2012. započeo je s radom Odjel palijativne skrbi u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof, danas Služba za produljeno liječenje i palijativnu skrb Opće bolnice Varaždin, prvi ugovoreni odjel palijativne skrbi koji predstavlja početak sustavnog razvoja specijalističke razine palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj. Uslijedilo je daljnje ugovaranje palijativnih postelja na sekundarnoj razini, kao i ugovaranje koordinatora palijativne skrbi i mobilnih palijativnih timova na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Iz tog je razloga datum 11. svibnja predložen kao datum obilježavanja Nacionalnog dana palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj.