Darujte krv: U Općoj bolnici Varaždin manjak je svih krvnih grupa

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.4.2020. u 07:58h | Objavljeno u Aktualno

U Općoj bolnici Varaždin, čiji je Odjel za transfuzijsku medicinu i subregionalni centar u proizvodnji krvnih pripravaka – manjak je gotovo svih krvnih grupa.

- Prvenstveno se tu radi o negativnim krvnim grupama, odnosno A -, B -, 0 -, AB -, ali nedostaje i A+, B+, AB +, a uvijek dobro dođe 0 + krvna grupa – nabrojala je voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin Gordana Jaklin. Smanjio se i broj darivatelja, tako su primjerice nekad na dnevnoj bazi imali do 40 darivatelja, a sad se to svelo na deset, 15 darivatelja dnevno.

Dobrovoljna darivanja krvi kako u samoj bolnici, tako i na terenu provode se uz strogo poštivanje najviših higijenskih standarda prema preporukama Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i transfuzijsku medicinu.

- Prilikom dobrovoljnog darivanja krvi strogo se mora pridržavati mjera udaljenosti između osoba – najmanje jedan do dva metara, također osigurali smo i punktove za dezinfekciju ruku djelatnika i darivatelja, te nošenje zaštitnih maski za lice, a ujedno mjerimo i temperaturu svim dobrovoljnim darivateljima krvi. Ograničili smo i broj darivatelja koji istovremeno borave u prostoriji, a osigurali smo i protočnost od mjesta uzimanja anamnestičkih podataka od darivatelja do mjesta gdje se daruje krvi. Također, molimo i apeliramo na sve darivatelje da izbjegavaju bliži socijalni kontakt te da se suzdržavaju od uobičajenih mjera neverbanog komuniciranja kao što je rukovanje – naglasila je Jaklin.

Zbog izvanredne epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj reorganizirao se i rad na Odjelu za transfuzijsku medicinu. Iz tih razloga darivanje krvi odvija se na Odjelu za transfuzijsku medicinu svaki radni dan osim u utorak kada izlaze na akcije dobrovoljnog darivanja krvi izvan Ustanove.

Na darivanje krvi možete doći u ponedjeljak i petak od 7:30 do 11 sati a srijedu i četvrtak od 7:30 do 13 sati. Iz Odjela za transfuziju zahvaljuju svima koji se i u ovim teškim trenucima odazivaju na dobrovoljno darivanje, jer bolesnici čije izlječenje, a ponekad i sam život, ovise o transfuzijskom liječenju, nažalost, ne mogu čekati da pandemija COVID-19 virusom prođe.