Bogat program uz Dane Varaždinske županije: na svečanoj sjednici Skupštine i premijer Plenković Foto: Varaždinska županija

Bogat program uz Dane Varaždinske županije: na svečanoj sjednici Skupštine i premijer Plenković

VV | 3.9.2021. u 10:20h | Objavljeno u Aktualno

Dan Varaždinske županije slavi se 8. rujna, na blagdan Male gospe koja je zaštitnica Županije.

Raznovrstan i zanimljiv program, koji će se održavati od 4. do 11. rujna, danas su predstavili predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić te zapovjednik Husarske garde Varaždinske županije Mihael Negovec i zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić. Predstavljanju je prisustvovala zamjenica župana Silvija Zagorec, kao i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

Proslava počinje sutra, u subotu 4. rujna, susretom povijesnih postrojbi te predajom prijavka županu Anđelku Stričaku.

- Uz Husarsku gardu Varaždinske županije i Varaždinsku građansku gardu, sudjelovat će Ivanečka rudarska četa, Ivanečki vitezovi i Zrinska garda Čakovec, a nakon defilea, postrojavanja ispred Županijske palače u 9.30 sati i predaje prijavka županu, na Starom gradu od 10.30 sati počinje druženje s građanima. Organizirat ćemo vožnju kočijama i jahanje za zainteresirane građane – najavio je zapovjednik Husarske garde Mihael Negovec. 

daafa.JPG

U 12 sati na Starome gradu okupit će se sve postrojbe.

- Drago nam je da se možemo uključiti u obilježavanje Dana županije na svoj poseban način. U podne je na rasporedu glasan pucanj naših gostiju, Kuburaške udruge Maruševec, a potom će uzicu varaždinskog topa povući zamjenica župana Silvija Zagorec – najavio je zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić.

Predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić je istaknuo da se obilježavanje Dana Županije nastavlja u ponedjeljak, 6. rujna, svečanim otvorenjem dograđene OŠ Martijanec, gdje će ujedno biti održana svečanost obilježavanja početka nastave u novoj školskoj godini.

 - Istoga dana, u ponedjeljak u 18 sati, u atriju naše Županijske palače počet će poetsko-glazbena večer autora Ljiljane Vuglač i Darka Fodera. U utorak, 7. rujna, bit će održan prijem za državne prvake – učenike osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, a poslijepodne slijedi svečano upisivanje županijskih dužnosnika i vijećnika u Knjigu instalacija.

Knjiga instalacija je dokument u kojem se u pisanom obliku pohranjuju najvažniji županijski događaji na jednom mjestu da bi se sačuvali za generacije iza nas. Sama Knjiga je utemeljena 1997. godine, a smatra se nastavkom povijesne Knjige iz davne 1607., koju je utemeljio tadašnji župan Tomo Erdödy, hrvatski ban i prvi nasljedni župan - pojasnio je predsjednik Županijske skupštine.

 Na sam Dan Varaždinske županije, u srijedu, 8. rujna, bit će položeni vijenci kod središnjeg križa na Gradskome groblju u Varaždinu u 10 sati, a u 11 sati će biti služena sveta misa zahvalnica u varaždinskoj Katedrali.

 - U srijedu u 18 sati u atriju Županijske palače bit će održan najsvečaniji dio obilježavanja, a to je svečana sjednica Županijske skupštine. Na svečanoj sjednici uručit ćemo javna priznanja istaknutim pojedincima, ustanovama i udrugama za 2021. godinu, a svoje prisustvo sjednici je najavio veliki broj visokih uzvanika. Obilježavanje ćemo završiti uz naše OPG-ove koji će u subotu, 11. rujna, od 9 sati ispred Županijske palače predstaviti svoje tradicionalne proizvode, a upriličena će biti i njihova degustacija – zaključio je Križanić te izrazio nadu da će programom svi biti zadovoljni. Na svečanu sjednicu planiran je dolazak i premijera Andreja Plenkovića.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Subota, 4. rujna

09:30 sati ~ Smotra povijesnih postrojbi i svečani prijavak županu Varaždinske županije

Ispred Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

 10:30 sati ~ Vožnja kočijama, jahanje za djecu, druženje s pripadnicima povijesnih postrojbi

Stari grad Varaždin

 12:00 sati ~ Glasan pucanj Kuburaške udruge Maruševec i pucanj iz topa Građanske garde Varaždin u čast Varaždinske županije

Stari grad Varaždin

Ponedjeljak, 6. rujna

09:00 sati ~ Svečano otvorenje dograđene Osnovne škole u Martijancu / početak nastave u novoj školskoj godini

Martijanec bb, 42232 Martijanec

18:00 sati ~ „Poetsko glazbena večer„ autora Ljiljane Vuglač i Darka Fodera

Atrij Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

Utorak, 7. rujna

10:00 sati ~ Prijem državnih prvaka – učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije

Atrij Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

 17:00 sati ~ Upis županijskih dužnosnika te županijskih vijećnika u Knjigu instalacija

Skupštinska dvorana Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

 Srijeda, 8. rujna

09:45 sati ~ Odavanje počasti pokojnom županu Varaždinske županije Marijanu Mlinariću, dr. med.

10:00 sati ~ Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na sve preminule građane te poginule branitelje kod Središnjeg križa

Gradsko groblje Varaždin

11:00 sati ~ Sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije

Katedrala Uznesenja BDM na nebo, Pavlinska ulica 4, Varaždin

18:00 sati ~ Svečana sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

Atrij Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

Subota, 11. rujna

09:00 sati ~ Prezentacija OPG-ova

Ispred Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin