Danas vrhunac toplinskog vala, temperature i 40 stupnjeva Celzijevih

| 23.7.2022. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Našu zemlju zahvatio je toplinski val. I jučer su se temperature u nekim krajevima penjale iznad 35 stupnjeva. Vrhunac se očekuje danas, kada će rasti i do 40 stupnjeva, prenosi portal HRT-a.

Iz Državnog hidro-meteorološkog zavoda i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo podsjećaju sve na preporuke vezane za zaštitu od vrućine i toplinskog udara, a posebno osobe sa zdravstvenim problemima.

- Temperature će biti više od 35 Celzijevih stupnjeva, a dosezat će i do 40 stupnjeva. Ponegdje možda u Dalmatinskoj zagori, ali i u istočnoj Slavoniji i više od 40, kaže Branka Ivančan Picek, ravnateljica DHMZ-a .

Dodala je kako će možda u Dalmatinskoj zagori biti maksimum koji je u Hrvatskoj od 42,8 stupnjeva izmjereno 1981. godine u Pločama.

Upozorila je da se danas posljepodne približava manja količina vlažnog zraka što će povećati vlagu u zraku i podnošljivost temperatura bit će manja.

Inače, prema prognozi DHMZ-a danas nas očekuje pretežno sunčano i vruće, no od sredine dana u unutrašnjosti mala do umjerena naoblaka.

Prema večeri raste vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, najprije u Međimurju i Hrvatskom zagorju, a u noći na nedjelju može ih biti i drugdje u sjevernim kopnenim krajevima.

Vjetar uglavnom slab, ponegdje i umjeren jugozapadni, ali će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj kasno poslijepodne zapuhati umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, prolazno i pojačan.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 35 i 40 °C. Na varaždinskom se području očekuje najviša dnevna temperatura zraka od 38 stupnjeva celzijevih.

Označeno u